Ένοπλος ακραίος ισλαμιστής πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ δύο Σουηδούς φιλάθλους που περπατούσαν αμέριμνοι στις Βρυξέλλες, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Το χρονικό

Στο σημείο επικράτησε πανικός, ο κόσμος έτρεχε να καλυφθεί από τις σφαίρες του δολοφόνου, αστυνομία και αντιτρομοκρατική έζωσαν τις Βρυξέλλες και ο αγώνας Βελγίου – Σουηδίας διεκόπη.

Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας Σουηδών οι οποίοι πήγαιναν στο γήπεδο όπου θα γινόταν αγώνας μεταξύ της Εθνικής τους ομάδας με το Βέλγιο. Από τους πυροβολισμούς έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι, άλλος ένας τραυματίστηκε.

Περαστικοί έτρεξαν να κρυφτούν σε πολυκατοικία, όμως ο άνδρας τούς ακολούθησε και άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα στην είσοδο. Λίγα λεπτά αργότερα, κάμερα κινητού τηλεφώνου τον κατέγραψε να φεύγει με ένα μηχανάκι.

«Προέρχομαι από το Ισλαμικό Κράτος»

Με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δράστης συστήθηκε και ανέλαβε την ευθύνη.

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ονομάζομαι Αμπντεσαλάμ Αλ Τζουλάνι και είμαι πολεμιστής του Αλλάχ. Προέρχομαι από το Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για την θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Εγώ, ο αδελφός σας, εκδικήθηκα στο όνομα των μουσουλμάνων. Σκότωσα τρεις Σουηδούς μέχρι στιγμής. Ναι, τρεις Σουηδούς. Ας με συγχωρήσουν εκείνοι στους οποίους έκανα κάτι κακό. Και εγώ συγχωρώ όλο τον κόσμο. Γεια σας».

Οι βελγικές Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν και ανέβασαν το επίπεδο του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες στον ύψιστο βαθμό.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεκόπη μετά το ημίχρονο. Οι βελγικές Αρχές έκλεισαν τις πόρτες του γηπέδου και το εκκένωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Για λόγους ασφαλείας οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Σουηδίας μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο αεροδρόμιο.

Το προφίλ του τρομοκράτη

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο δράστης είναι ο 45χρονος Αμπντεσαλάμ Λασουέντ από την Τυνησία ο οποίος βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο από το 2016. Βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το 2019 ζήτησε άσυλο όμως οι Αρχές δεν του το παρείχαν.

Έκτοτε βγήκε από το ραντάρ παρόλο που ξένες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι ο άνδρας είχε ριζοσπαστικές απόψεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, έκανε λόγο για βάναυση τρομοκρατική επίθεση.

«Χθες το βράδυ τρεις άνθρωποι ήρθαν για να συμμετάσχουν σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου. Δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση».

Έπεσε νεκρός

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τον άνδρα να προσεύχεται και στη συνέχεια να ανοίγει πυρ εναντίον αυτοκινήτων.

Βέλγοι αστυνομικοί τον εντόπισαν στις 08.00 το πρωί σε καφετέρια στη συνοικία Σααρμπέκ των Βρυξελλών όπου θεωρείται ότι διέμενε.

Πριν τον συλλάβουν άνοιξαν πυρ τραυματίζοντάς τον. Πάνω του βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος ενώ εντοπίστηκε και το μηχανάκι με το οποίο διέφυγε μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, ο άνδρας πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο.


Πηγή