Τα εξωτερικά ιατρεία και το προαύλιο του αγγλικανικού νοσοκομείου της Γάζας διαλύονται από την έκρηξη και τυλίγονται στις φλόγες.

Αμέτρητα κορμιά, παραμορφωμένα, διαμελισμένα από την έκρηξη. Παιδιά, γυναίκες, άνδρες. Εικόνες φρίκης από ένα πόλεμο που παίρνει χιλιάδες ζωές αμάχων.

«Ξαφνικά ακούσαμε μια δυνατή έκρηξη. Νομίζαμε ότι ήταν όπως εκείνες που ακούμε συνέχεια κοντά μας, όχι πάνω στο νοσοκομείο. Μετά όρμησε ο κόσμος στα χειρουργεία ουρλιάζοντας. Μας ζητούσαν να τους σώσουμε, έφερναν τραυματίες και νεκρούς», περιέγραψε χειρούργος.

Εκατοντάδες αιμόφυρτοι άνθρωποι μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Γάζας όπου επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο. Γιατροί και νοσηλευτές επιδένουν τραύματα όπως όπως για να σταματήσουν την αιμορραγία. Στους διαδρόμους, στο δάπεδο, όπου υπάρχει λίγος χώρος.

«Κάποιοι ήταν ζωντανοί, ανέπνεαν ακόμα, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πέθαναν στα χέρια μας, μπροστά στα μάτια μας».

Το νοσοκομείο βρίσκεται απέναντι από αγγλικανικό μοναστήρι, και 200 μέτρα από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι και το ναό του Αγίου Πορφυρίου, που επίσης αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες άμαχους Παλαιστίνιους. Στην περιοχή βρίσκεται και ένας Παλαιστίνιος που σπούδασε στην Ελλάδα και μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή Live News.

«Πανικός, πανικός. Αυτά που γίνονται στην Γάζα είναι μακελειό. Ήταν περίπου στο νοσοκομείο, έχουν καταφύγει εκεί, περίπου 4000 άτομα και αυτοί έριξαν έναν πύραυλο και δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι σκοτώθηκαν. Έγιναν σαν σεισμός, όταν χτύπησαν. Ήμουν στο μοναστήρι».

«Μπαλάκι» οι κατηγορίες για την επίθεση

470 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι, κατηγορούν το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου.

Η υγειονομική υπηρεσία της Γάζας που ελέγχεται πολιτικά από τη Χαμάς, οργάνωσε συνέντευξη δίπλα με φόντο σαβανωμένους νεκρούς και τραυματισμένα παιδιά, και κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός αφού βομβάρδισε προχτές δυο φορές κοντά στο νοσοκομείο, αξίωσε τηλεφωνικά την εκκένωση του λίγες ώρες πριν το μακελειό.

Ο γραμματέας υπουργείου Υγείας δήλωσε: «Είπαν στον διευθυντή του νοσοκομείου, αφού σας προειδοποιήσαμε χτες με δυο χτυπήματα, γιατί δεν εκκενώσατε ακόμα το νοσοκομείο;».

Οι Ισραηλινοί απαντούν ότι ο πύραυλος που χτύπησε το νοσοκομείο εκτοξεύθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση που συνεργάζεται με τη Χαμάς.

Η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου φάνηκε να υιοθετεί την ισραηλινή θέση και ζήτησε να προστατευτεί ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι το έκανε η άλλη ομάδα, όχι εσείς. Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι βέβαιοι. Οπότε θα πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα. Επίσης, θα πρέπει να βοηθηθούν οι αθώοι Παλαιστίνιοι που έχουν βρεθεί στη μέση», δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικής.

Το πρωί, ώρες μετά την τραγωδία, μάζευαν ακόμα ανθρώπινα μέλη από την αυλή του νοσοκομείου και τα καμένα αυτοκίνητα.

Παρά το μακελειό οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς.


Πηγή