Προειδοποιητικές βολές προς τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος».

«Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι ‘’πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε’’. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη».

«Έτοιμος να συνεργαστώ με κέντρο και προοδευτική αριστερά»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί με κάθε τρόπο να βάλει φρένο στα σενάρια συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία με την Προοδευτική Αριστερά από την κοινωνική βάση και όχι σε επίπεδο ηγεσίας των δύο κομμάτων.

«Είναι προοδευτικό κάποιοι να αποκαλούν τα ΜΜΕ “βοθροκάναλα” και τώρα που τους παίζουν μέρα-νύχτα -όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για βόλτες με σκυλάκια; Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με το κέντρο και με την προοδευτική αριστερά, όπως έκανε και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα».

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων πάντως, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA απέφυγε να χρωματίσει κομματικά την υποψηφιότητά του.

«Από την αρχή είχα πει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να λογίζονται σαν τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών και μάλιστα είχα πει στον πρόεδρο Ανδρουλάκη ότι θέλω να φτιάξουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη που τη στηρίζουν πάρα πολλοί και από την κεντροδεξιά».

«Πρέπει να πάμε σε μια συνολική επανίδρυση της κεντροαριστεράς»

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται από την Χαρίλαου Τρικούπη, ζητώντας άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις ενώ επιφυλακτικά εμφανίζονται σε μια τέτοια πρόταση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να πάμε σε μια συνολική επανίδρυση της κεντροαριστεράς. Μπορεί να ξεκινήσει από μια συζήτηση – σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων προγραμματική, να επιλεγούν επιμέρους στόχοι συνεργασίας, να φτάσουμε μέχρι ακόμη και ένα μετωπικό σχήμα στις εκλογές ή ενδεχομένως να φτάσουμε και σε ένα ελληνικό Επινέ», είπε το μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

«Δεν μπορεί να διαλυθεί να ρευστοποιηθεί το κόμμα που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι εύκολο ούτε να πούμε ότι θα φτιάξουμε κοινά ψηφοδέλτια ούτε να ακυρώσουμε τη διαδρομή του δικού μας χώρου ούτε το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε το μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ,  Κώστας Ζαχαριάδης.

Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, στο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν σε νέα φάση εσωστρέφειας με την πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει σε τεταμένο κλίμα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να ασκήσει σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Υπάρχει μια πραγματική κρίση ταυτότητας πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, έχω την εκτίμηση ότι θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο εφ’ όλης της ύλης, το οποίο θα βάλει και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, αλλά θα καθορίσει και τη στρατηγική ενόψει μιας κρίσιμης πολιτικής μάχης, όπως είναι αυτή των ευρωεκλογών», είπε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει για πρώτη φορά στην Πολιτική Γραμματεία μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ για προσωπικούς λόγους.

Εισήγηση για Συνέδριο τον Φεβρουάριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αλλαγή ηγεσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Στέφανο Κασσελάκη να παρακολουθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, έθεσε τους άξονες που θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγική

-Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά

-Στρατηγικός στόχος: σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης

-Όχι ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος

Συνέδριο

-23,24,25 Φεβρουαρίου

-Ενότητα, Σύνθεση, Φυγή προς τα εμπρός

-13 Περιφερειακά Συνέδρια

Ορόσημο 

-Άνοδος στις Ευρωεκλογές


Πηγή