Ένα φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα με εκατοντάδες αμάχους νεκρούς. Και μία ευθύνη που παραμένει ορφανή.

Τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την φονική επίθεση.

Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες ώρες για να έρθει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον οποίο το πλήγμα προήλθε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας μέσα από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ δήλωσε: Πληροφορίες από διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας υποδεικνύουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας, που χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα.

Ταυτόχρονα ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο της Χαμάς: Είναι εμφανές ότι οι Ισραηλινοί διαπράττουν ένα έγκλημα, έγκλημα πολέμου. Πιστεύω ότι αυτό το χτύπημα δεν θα εκδηλωνόταν, εάν δεν υπήρχε δυστυχώς “πράσινο φως” από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κάμερα του δικτύουAl Jazeera, όπου μίλησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, φέρεται να κατέγραψε τη στιγμή του χτυπήματος, ένα λεπτό πριν τις 7 το βράδυ. Είναι τα πλάνα, τα οποία η ισραηλινή πλευρά χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει τη θέση της.

Το χτύπημα φέρεται να “έπιασε” και κάμερα του ισραηλινού δικτύου «Κανάλι 12».

«Μπορείτε να δείτε τις ρουκέτες. Είναι στην κόκκινη επιγραφή αριστερά, οι ρουκέτες φλέγονται πάνω από το νοσοκομείο -που είναι στη δεξιά επιγραφή- και βλέπετε να εκρήγνυνται, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι ήρθαν από τη πλευρά της Γάζας», περιγράφει το «Κανάλι 12».

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα πλάνα καταγράφηκαν σε διαφορετικό χρόνο από εκείνο του χτυπήματος.

Ειδικότερα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ ανέφερε:

«Η απόδειξη που παραθέτει το Ισραήλ είναι ένα βίντεο που αποδίδει στο Al Jazeera το οποίο όμως διαγράφηκε το βίντεο που έδειχνε το χρόνο έδειχνε 19:59 με 20:00 το βράδυ ενώ η επίθεση έγινε στις 19:20, 40ο λεπτά πριν το συγκεκριμένο βίντεο».

Στη μάχη της εικόνας και των πληροφοριών, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητική, υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ φερόμενων μελών της Χαμάς, οι οποίοι μιλούν για έναν πύραυλο του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύτηκε από το κοντινό νεκροταφείο.

Η συνομιλία

Στη συνομιλία οι δύο άνδρες μιλούν για έναν πύραυλο του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύτηκε από το κοντινό νεκροταφείο και χτύπησε το νοσοκομείο της Γάζας.

Άτομο 1: Σου λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει και γι’ αυτό λέμε ότι ανήκει στο Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Άτομο 2: Τι;

Άτομο 1: Λένε ότι ανήκει στο Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Άτομο 2: Είναι από εμάς;

Άτομο 1: Έτσι φαίνεται!

Άτομο 2: Για όνομα του Θεού, δεν μπορούσε να εκραγεί σε κάποιο άλλο μέρος;

Ενώ, εικόνες δείχνουν κρατήρες που προκαλούν οι πύραυλοι, τους οποίους εκτοξεύει το Ισραήλ, για να δείξουν ότι το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν μικρότερο.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ σημείωσε: «Τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή».

Ο Αϊμέ Σαλάν, πρόεδρος Παλαιστινιακής κοινότητας Μ. Βρετανίας σχολίασε:

«Το νοσοκομείο Αλ Αχλί είχε ήδη χτυπηθεί πριν από μερικές ημέρες από έναν μικρότερο πύραυλο και έχουν δοθεί πολύ σαφείς προειδοποιήσεις στα νοσοκομεία ότι πρόκειται να δεχθούν επίθεση».

Κι ενώ υπάρχουν φωνές ακόμη και στο εσωτερικό του Ισραήλ που εκφράζουν αμφιβολίες, σε διάφορες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκινούν ανεξάρτητες έρευνες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ποιος χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα.


Πηγή