Μέλη της επίλεκτης μονάδας Shayetet 13 εισβάλουν στο στρατιωτικό φυλάκιο στην Σούφα, το οποίο έχει καταληφθεί από μέλη της Χαμάς και κρατούνται περισσότεροι από 250 όμηροι.

Με αστραπιαίες κινήσεις παίρνουν στρατηγικές θέσεις και η επίθεση ξεκινά.

Χωρισμένοι σε ομάδες ξεκινούν μία δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Πόρτα πόρτα εκκαθαρίζουν τον χώρο.

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων κρατά 30 λεπτά. Από τα πυρά τους σκοτώνονται 60 πολεμιστές της Χαμάς, ενώ συλλαμβάνονται άλλοι 26.

Στα υπόγεια του στρατιωτικού φυλακίου εντοπίζονται 250 Ισραηλινοί που είχαν τεθεί σε κατάσταση ομηρίας.

Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ θεωρούνται από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο, καθώς κατάφεραν να συμπεριλάβουν προγράμματα εκπαίδευσης και λειτουργίας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ιδρύθηκαν το 1953 από τον μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας Άριελ Σαρόν, ο οποίος δημιούργησε την περιβόητη μονάδα 101.

Η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο κατά του Ισραήλ πυροδότησε την ενεργοποίηση όλων των ειδικών στρατιωτικών μονάδων της χώρας. Η εντολή που έλαβαν ήταν ξεκάθαρη: «Θα τους κεραυνοβολήσουμε. Θα τους τσακίσουμε. Θα καταστρέψουμε την οργάνωσή τους».

Η Shayetet 13 σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές ήδη επιχειρεί μέσα στη Γάζα. Πρόκειται για μία αμφίβια μονάδα που ειδικεύεται σε αποστολές διάσωσης ομήρων. Λειτουργεί αυτόνομα και κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Τα μέλη της είναι εθελοντές και επιλέγονται μετά από ένα ιδιαίτερο απαιτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η Sayeret Maglan είναι μία επίλεκτη μονάδα για την οποία ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Οι αποστολές της είναι άκρως απόρρητες λειτουργεί υπό την εποπτεία μόνο του γενικού επιτελείου. Με σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων στον Λίβανο η μονάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακά χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ. Η μονάδα αυτή ήδη επιχειρεί κατά της Χαμάς.

Η αερομεταφερόμενη μονάδα Shaldag επίσης συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, ανοίγοντας τον δρόμο για μία μεγάλη χερσαία επίθεση. Αποστολή της να εξασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον για την επέλαση του στρατού, αλλά και να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά του εχθρού μέσα στο έδαφός του.

Η Mista’arvim είναι στην ουσία το επίσημο στρατιωτικό παρακλάδι της Μοσάντ. Η αντιτρομοκρατική αυτή υπηρεσία έχει στελέχη και από τα σώματα ασφαλείας. Τα μέλη της επιχειρούν αόρατα μέσα στο έδαφος του εχθρού. Αποστολή τους η δολιοφθορά, η συλλογή πληροφοριών, αλλά και η δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών. Εικάζεται πως μέλη της είναι ενταγμένα μέσα στην Χαμάς, αλλά και την Χεζμπολάχ.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «πράσινο φως» για μία εκτεταμμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα δοθεί όταν ολοκληρώσουν το έργο τους οι ειδικές μονάδες που δουν στην περιοχή και κύριο στόχο έχουν τον εντοπισμό και τη διάσωση των ομήρων που κρατούν τα μέλη της Χαμάς.


Πηγή