Η Μάγια και ο Ιτάι Ρεγκέβ ήταν ανάμεσα στους νέους που απήχθησαν στο μουσικό φεστιβάλ.
-Μας πυροβολούν, μας πυροβολούν. Μπαμπά, μας πυροβολούν.
-Πού βρίσκεσαι;
-Δεν ξέρω. Μας σκοτώνει, μπαμπά. Μας σκοτώνει.
-Πού είσαι; Σε παρακαλώ, στείλε μου το στίγμα σου… Κρύψου. Βρες ένα μέρος να κρυφτείς.
-Μπαμπά, σ’ αγαπώ. Είμαστε στο αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να φύγουμε.
-Έρχομαι προς τα εκεί. Στείλε το στίγμα. Στείλε το στίγμα…
Η 20χρονη Μάγια και ο 18χρονος Ιτάι ήταν στο μουσικό φεστιβάλ. Οι τραγικοί γονείς δεν ξέρουν τι απέγινε η κόρη τους, ενώ είδαν το γιο τους σε βίντεο, στην καρότσα ενός φορτηγού με κατεύθυνση τη Γάζα.
Οι οικογένειες 212 ομήρων περιμένουν με αγωνία οποιοδήποτε νέο για τους δικούς τους ανθρώπους μετά το μαύρο Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου.
Μετά την απελευθέρωση μιας μάνας και της κόρης της προχθές, η Χαμάς ισχυρίστηκε πως ήταν έτοιμη να απελευθερώσει άλλες δύο ομήρους χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όμως το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί την επιστροφή τους. Πρόκειται για ψέμματα, είναι προπαγάνδα της Χαμάς, απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Η εξτρεμιστική οργάνωση έδωσε τα ονόματα των δύο γυναικών, είναι η 80χρονη Νουρίτ Γιτσάκ και η 85χρονη Γιόχοβεντ Λίφτσιτς, που απήχθησαν μαζί με τους συζύγους τους από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Πριν από λίγες μέρες η κόρη της Λίφτσιτς μίλησε στο CNN.
«Η μαμά μου χρειάζεται οξυγόνο όταν κοιμάται, είχε πόνους στην πλάτη και έπαιρνε φάρμακα. Πιστεύω ότι την τράβηξαν κυριολεκτικά από το μηχάνημα παροχής οξυγόνου επειδή κοιμόταν τη στιγμή της επίθεσης», είπε.
Μαζί με τον βετεράνο δημοσιογράφο σύζυγό της, η Γιόχοβεντ Λίφτσιτς εργάστηκε για δεκαετίες για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
«Όλη του τη ζωή ο πατέρας μου πάλεψε για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, για τα δικαιώματα των Βεδουΐνων στο Βόρειο Σινά της δεκαετία του 1970. Ήταν μέλος μιας ομάδας ανθρώπων της περιοχής οι οποίοι μετέφεραν Παλαιστίνιους από τα σύνορα προς την Ανατολική Ιερουσαλήμ και προς άλλα νοσοκομεία στο Ισραήλ», δήλωσε η Σάρον Λίτσιτς.
Το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και συγγενείς απαχθέντων, βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και απαίτησαν την άμεση επιστροφή τους από τη Γάζα. Κρατούσαν πλακάτ με τις φωτογραφίες τους και πανό με το σύνθημα «κατάπαυση του πυρός τώρα, φέρτε τους πίσω». Είναι απελπισμένοι.
Στη διαμαρτυρία ακούστηκαν και συνθήματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Διαδηλωτές τον κατηγόρησαν για όσα συμβαίνουν και ζήτησαν να παραιτηθεί.
Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα κορυφώνεται η αγωνία των οικογενειών για την τύχη των δικών τους.
Πηγή