ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Μια πρόταση που μπορεί να δώσει πνοή και ελπίδα στο ποδόσφαιρό μας είναι το Σχολικό πρωτάθλημα
Έχουμε την πρόταση, περιμένουμε να συμφωνήσουν οι αρμόδιοι φορείς. Για μια ουσιαστική διοργάνωση που θα φέρει τα παιδιά κοντά στο ποδόσφαιρο, θα τους δώσει ευκαιρίες, θα αναδείξει το ταλέντο τους
Να δημιουργήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα, να στείλουμε μηνύματα

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ από την ίδρυσή του, πέραν της προσφοράς του στην ανάπτυξη του αθλητισμού της περιοχής, επεδίωξε και κατάφερε να αναπτύξει μοναδικό για Αθλητικό Σύλλογο φιλεκπαιδευτικό έργο. Με την ίδρυση και λειτουργία επί σειρά ετών Νυχτερινών Σχολών, που πρόσφεραν την δυνατότητα εκπαίδευσης σε χιλιάδες άπορα, ορφανά ή εργαζόμενα παιδιά, σε δύσκολες εποχές για την πατρίδα και την περιοχή μας.
Η προσφορά αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και έδωσε στον Γυμναστικό, Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο (Γ.Φ.Σ. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ) αίγλη και ισχύ. Και θυμίζει σε όλους το καθήκον να παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει σχέση με τη νεολαία και την εκπαίδευση.
Η σημερινή διοίκηση και σύσσωμη η Παναιτωλική οικογένεια, παραμένει κοντά στα παιδιά και τα Σχολεία, ανταποκρινόμενη με χαρά σε κάθε πρόσκληση συμμετοχής σε Σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με τακτικές επισκέψεις, με ομιλίες, με διαρκή επαφή.
Επιθυμώντας να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη σχέση, θέλουμε να καταθέσουμε πρόταση για τη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών Σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας, με παράλληλες εκδηλώσεις ενάντια στη βία, τον ρατσισμό, τις εξαρτήσεις, τον χουλιγκανισμό.
Θέλοντας να συμβάλλουμε στο έργο του «Κοινωνικού Σχολείου», σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Σύνδεσμο Προπονητών, τον Σύνδεσμο Διαιτητών, τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς, στοχεύουμε στην ανάδειξη των αρχών και αξιών του αθλητισμού μέσω του ποδοσφαίρου. Στην ενίσχυση του αγώνα κατά του ρατσισμού, της βίας, των εξαρτήσεων, του χουλιγκανισμού. Στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των μαθητών.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ εκπροσωπεί την περιοχή στην υψηλότερη βαθμίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από σημαντικά “εσωτερικά” προβλήματα και πλέον με την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα, έχει περιέλθει σε δεινή θέση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κόσμος στρέφει την πλάτη του στο πλέον λαοφιλές άθλημα, οι φίλαθλοι στις κερκίδες των γηπέδων λιγοστεύουν, το ενδιαφέρον μειώνεται διαρκώς και το άθλημα απαξιώνεται.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που αποτελεί το φυτώριο παραγωγής αθλητών έχει εγκαταλειφθεί και έχει φτάσει στο όριο της διάλυσης. Χωρίς καμία μέριμνα από την πολιτεία και τους ποδοσφαιρικούς φορείς που όφειλαν να το στηρίξουν. Πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό ούτε η ποδοσφαιρική αρχή της Αιτωλοακαρνανίας, η ΕΠΣΑ!
Η έλλειψη οικονομικών πόρων οδηγεί σε εξάντληση και τους τελευταίους “ρομαντικούς” παράγοντες που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία τους. Ακόμα και όσοι αντέχουν συντηρώντας τις ομάδες τους, δυσκολεύονται χωρίς στήριξη και βοήθεια να λειτουργήσουν τα τμήματα υποδομής, στα οποία θα εκπαιδεύσουν και θα αναδείξουν νέους αθλητές.
Ιδιαίτερα στο νομό μας, σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα τεράστια ελλείμματα στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλαν κάποιοι Δήμοι τα τελευταία χρόνια.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ – ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Για να έχει μέλλον το ποδόσφαιρο, πρέπει να επενδύσει άμεσα σε δύο τομείς. Στην ποδοσφαιρική κατάρτιση των νεαρών αθλητών με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη θωράκισή τους με αξίες και αρχές, με διαρκή ενημέρωση για θέματα βίας, ρατσισμού, εθνικισμού κ.α.
Ακόμα και σ’ εκείνα τα παιδιά που δεν θα ασχοληθούν με τον αγωνιστικό αθλητισμό, οφείλουμε να τους δώσουμε εφόδια να γίνουν υγιείς φίλαθλοι και ενεργοί υποστηρικτές των ιδεωδών που ο αθλητισμός πρεσβεύει.
Αλλάζοντας την υφιστάμενη φιλοσοφία πρέπει να αποκτήσουμε την αθλητική – ποδοσφαιρική κουλτούρα που θα μας κάνει όλους πιο χρήσιμους στον κοινό αγώνα.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη συμμετοχή των Δήμων του νομού, τους Συνδέσμους Προπονητών και Διαιτητών, να συζητήσουν, να οργανώσουν με σοβαρότητα και να διοργανώσουν με συνέπεια Σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο οποίο θα πάρουν μέρος οι μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλου του νομού.
Προσφέροντας στα παιδιά:
– Τη δυνατότητα άθλησης μέσα από επίσημους αγώνες
– Την ευκαιρία να προβάλλουν και αναδείξουν το ταλέντο τους
– Αποφόρτιση από τις σχολικές υποχρεώσεις τους με μια ευχάριστη ενασχόληση
– Τα εφόδια να εμποτιστούν από νωρίς με το «ευ αγωνίζεσθε»
– Επιμόρφωση για θέματα βίας, ρατσισμού κ.α. με παράπλευρες εκδηλώσεις
– Την ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ τους
– Κίνητρο να διεκδικήσουν και να πετύχουν νέους στόχους

 

ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Τα Δημοτικά Σχολεία χωρίζονται σε γεωγραφικές περιφέρειες, με επίκεντρο τους μεγάλους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας:
– Αγρίνιο
– Αμφιλοχία
– Βόνιτσα
– Αστακός
– Μεσολόγγι
– Ναύπακτος
Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων καλούν τους Γυμναστές να επιλέξουν παιδιά που μπορούν να στελεχώσουν την ομάδα του Σχολείου τους.
Στην 1η φάση του πρωταθλήματος γίνονται αγώνες ανά γεωγραφική περιφέρεια και αναδεικ- νύονται οι πρωταθλητές κάθε περιφέρειας.
Οι γυμναστές των Σχολείων επιλέγουν τα παιδιά που θα στελεχώσουν τις αντιπροσωπευτικές ομάδες κάθε περιφέρειας. Αυτές μπορούν να απαρτίζονται από παιδιά προερχόμενα από διάφορα Σχολεία (της ίδιας όμως περιφέρειας), που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στους έως τότε αγώνες. Οι ομάδες αυτές θ’ αγωνιστούν στη 2η φάση του πρωταθλήματος που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο EMILEON για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η πρότασή μας προβλέπει τη διεξαγωγή των αγώνων της 1ης φάσης του πρωταθλήματος σε Κλειστά γήπεδα των ΔΑΚ του νομού, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα, χωρίς να επηρεάζεται από καιρικές ή άλλες συνθήκες.
Οι αγώνες θα γίνονται με ομάδες 7 αθλητών και θα έχουν χρονική διάρκεια 40 λεπτών.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα καθοριστεί επακριβώς ο χρόνος διεξαγωγής τόσο της 1ης, όσο και της 2ης φάσης του πρωταθλήματος, έτσι ώστε να μην εμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο των Σχολείων.
Πέραν από τους γενικούς κανόνες του ποδοσφαίρου, μπορούν να καθοριστούν από ειδικούς του αθλήματος και επιπλέον κανόνες. Με στόχο την ανάδειξη των δεξιοτήτων των παιδιών, κυρίως σε θέματα τεχνικής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θα επιδιώξουμε όλη η διοργάνωση να έχει την μέγιστη επισημότητα και λαμπρότητα. Με την παρουσία όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που θα συνοδευτεί με άλλες εκδηλώσεις και διανομή έντυπου υλικού. Και βέβαια με την μεγαλύτερη δυνατή προβολή της τελικής φάσης της διοργάνωσης, που θ’ αποτελέσει ένα μοναδικό Σχολικό – Αθλητικό φεστιβάλ!
Με παρουσία προβεβλημένων ποδοσ -φαιριστών της Ανδρικής ομάδας του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε δράσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα πρόληψης της βίας, ενίσχυσης του αγώνα κατά της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων θεμάτων.
Θα διανεμηθεί έντυπο υλικό (ενημερωτικές αφίσες, φυλλάδια, αυτοκόλλητα κ.α.) και παράλληλα θα διοργανωθούν διαγωνισμοί για όλους τους μαθητές.

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ στην προσπάθειά του να προβάλλει το κοινωνικό – φιλεκπαιδευτικό χαρακτήρα του και να συνεισφέρει στην ολόπλευρη, αρμονική, ισόρροπη ανάπτυξη των νέων, αλλά και τη δημιουργία υγειών αθλητών και φιλάθλων, σας καλεί σε συνεργασία για την πραγματοποίηση της παραπάνω πρότασης.

Το άρθρο Πρόταση απο τη “Νέα Εποχή” για σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εμφανίστηκε πρώτα στο agrinio24.gr.


agrinio24.gr