Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις με ταυτόχρονες νυχτερινές επιχειρήσεις με άρματα μάχης, αλλά και από θαλάσσης.
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε και διατρητικές βόμβες για να καταστρέψει τα τούνελ ενώ το πρωί της Παρασκευής ήρθαν τα αντίποινα από την Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε μπαράζ από ρουκέτες χτυπώντας πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η χερσαία επίθεση θα γίνει με ισχυρούς βομβαρδισμούς και στη συνέχεια ομάδες με άρματα μάχης θα μπαίνουν μέσα και θα επιχειρούν σε συγκεκριμένα σημεία.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την πλήρη στήριξη στη Χαμάς και την αποστροφή του στο Ισραήλ.
Στην αρχή προσπάθησε να διατηρήσει κάποιες ισορροπίες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο, ενώ σήμερα θα κάνει διαδήλωση στο παλιό αεροδρόμιο τη Κωνσταντινούπολης ενώ έχει καλέσει ηγέτες και καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.
Οι τουρκικές εφημερίδες
Γενι Σαφάκ: Τη γενοκτονία μπορεί να σταματήσει ένα εμπάργκο και κυρώσεις
Χουριγιέτ: 100 ετών η δημοκρατία μας – Σημαιοστολίστε
Χουριγιέτ : Θεώρηση ενός έτους για τους Τούρκους στα ελληνικά νησιά
Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε για την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ, λέγοντας πως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα μιλάμε για ένα τοπικό πόλεμο ή περιφερειακό που θα εμπλέξει και άλλες χώρες.
«Δηλαδή εάν συμμετάσχει το Ιράν τότε η Δύση θα βρεθεί ‘’ανοιχτή’’ σε δύο μέτωπα. Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην περιοχή και δε θέλουν την επέκταση του πολέμου. Υπάρχει παρουσία προληπτική αλλά έχουμε συσσώρευση πλοίων από Ρωσία και Κίνα και εάν γίνει κάποια ανάφλεξη και ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο για τις ΗΠΑ τότε μπορεί να ανοίξουν και άλλα μέτωπα», είπε αρχικά ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Τουρκία.
«Το επόμενο διάστημα μάλλον θα έχουμε ηρεμία με τη γείτονα χώρα γιατί έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και δεν νομίζω πως μπορεί να ανοίξει και άλλο. Τα εξοπλιστικά προγράμματα μας αγόρασαν ειρήνη. Δεν την ‘’παίρνει’’ την Τουρκία να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα».
Ο ρόλος των τούνελ
Ο αντιστράτηγος ε.α. & Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, Γιάννης Μπαλτζώης, είπε με τη σειρά του πως στρατιωτικά φαίνεται πως έχει αρχίσει η προπαρασκευή για την εισβολή στη Γάζα.
«Πριν από μα εισβολή, υπάρχει ένας μεγάλος βομβαρδισμός. Υπάρχει και το θέμα των ομήρων όπου το Κατάρ, που είναι ο επίσημος διαπραγματευτής, και έχει ζητήσει να αφήσει όλους του ομήρους και η Χαμάς απάντησε για τους στρατιωτικούς πως είναι στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο και θα τους αλλάξουν μετά. Το Ισραήλ έχει το εξής δόγμα, λέει πως ‘’καλύτερα να τον κατηγορούν παρά να τον λυπούνται’’. Δεν πρόκειται να σταματήσουν σε αυτά που έχουν σχεδιάσει. Χτυπούν σχολεία γιατί είναι μέσα η Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του 2012. Τα τούνελ είναι πάνω από 500 χλμ.. Κάτω από κάθε πολυκατοικία υπάρχει είσοδος που οδηγούν στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Οι ισραηλινοί έχουν πράκτορες εκεί. Τους ομήρους τους έχουν στα τούνελ. Το δίκαιο του πολέμου λέει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό».
Ο κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είπε σε σχέση με τη στάση της Ευρώπης πως έχει δείξει χαμηλά αντανακλαστικά σε τέτοια θέματα σε σημείο τρομερής αδυναμίας.
Πηγή