Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ το καταψήφισαν ενώ η Ελλάδα ψήφισε παρών.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου & νομικός, τουρκολόγος, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΟΗΕ.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε ειδικά όταν έχουμε δημόσιο λόγο, το ανθρωπιστικό σκέλος. Το παλαιστινιακό υπάρχει από το 48’ και έχουν γίνει προσπάθειες να λυθεί και έχουν επικρατήσει οι ακραίες απόψεις. Κατά τα δυτικά πρότυπα, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατικές ομάδες. Υπάρχουν και τα εσωτερικά θέματα όπως οι θρησκείες και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Στον ΟΗΕ οι ισορροπίες δεν έχουν κριτήριο ανθρωπισμού. Δυστυχώς, ο ΟΗΕ είναι ένα διεθνές όργανο που παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Στο συμβούλιο είναι οι ισχυρές δυνάμεις και συχνά βαφτίζουν τις παρεμβάσεις που κάνουν σε άλλα κράτη ως ειρηνευτικές», είπε αρχικά.

«Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδος, φαίνεται πως νίπτει τας χείρας της. Η Ελλάδα διαχρονικά διατηρούσε καλές σχέσεις με την παλαιστινιακή αρχή. Από την άλλη, έχουμε διμερείς σχέσεις συμφωνίας άμυνας με το Ισραήλ. Έχουμε αμυντικές συμφωνίες. Ένας κράτος συντεταγμένο, έχοντας απέναντι τη Χαμάς, δεν μπορεί να κάνει συνομιλίες μαζί της γιατί είναι σαν να την νομιμοποιεί. Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να τελειώσει με κάποια θέματα εκεί, είτε μα αρέσει είτε όχι. Θέλει να τελειώσει με τη Χαμάς. Στο όνομα της ειρήνης εξοντώνονται άμαχοι. Οι αναλυτές προσπαθούμε να βρούμε τον ηθικό αυτουργό και από πού ξεκίνησε αυτό».

Σε σχέση με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πλήρη στήριξη στη Χαμάς και αποστροφή του στο Ισραήλ, είπε πως στην Τουρκία έχουν ένα δίλλημα.

«Στην Τουρκία έχουν το εξής δίλλημα. Είναι δύο ενότητες όπου κάποιοι είναι Ισραηλινοί και άλλου μουσουλμάνοι.  Στην αρχή προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά  και πρέπει να στηρίξει τη Χαμάς. Από τη στιγμή που τη στηρίζει, πέφτει σε ιστορικές αντιφάσεις. Αφού έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τα στρατεύματα από τα Κατεχόμενα και τη Συρία».


Πηγή