Ο Τούρκος πρόεδρος ανακήρυξε το Ισραήλ παγκόσμιο εγκληματία πολέμου και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τρομοκράτη.
«Ω, Ισραήλ, πώς έφτασες εδώ; Πώς μπήκες εδώ; Είσαι κατακτητής. Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε παγκόσμιο εγκληματία πολέμου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγη ώρα μετά το παραλήρημα του Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι.

«Αυτοί που τολμούν να κατηγορήσουν τους στρατιώτες μας για εγκλήματα πολέμου είναι άνθρωποι εμποτισμένοι με υποκρισία και ψέματα και δεν έχουν ούτε σταγόνα ηθικής. Ο στρατός μας είναι ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου. Ο ισραηλινός στρατός κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει να βλάψει όσους δεν εμπλέκονται».

Το Ισραήλ ανακάλεσε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κόεν ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα οι οποίες είχαν αποκατασταθεί τον περσινό Σεπτέμβριο μετά από 14 χρόνια πάγου.

Η μεταστροφή του κλίματος είναι εμφανής στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου.

«Θα πληρώσει το τίμημα το Ισραήλ που είναι εγκληματίας πολέμου», αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah.

Η Milat, που επίσης στηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και ζητά ο τουρκικός στρατός να εισβάλλει στο Ισραήλ για να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία στο Τελ Αβίβ, ενώ η κρατική τηλεόραση TRT πρόβαλλε στο αραβόφωνο κανάλι της βίντεο που δείχνει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

«Αυτό σημαίνει να ζεις στη Γάζα», αναφέρει η λεζάντα που το συνοδεύει.

Με τη χθεσινή του ομιλία ο Ερντογάν υποκίνησε τους ακραίους κύκλους στην Τουρκία, λένε αναλυτές. Ανησυχίες για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα προκαλεί και η εμφάνιση του μηνύματος «Φονιάς Ισραήλ» πάνω στον τοίχο συναγωγής στη Σμύρνη.


Πηγή