Οι αγαπημένοι τους είναι εδώ και τρεις εβδομάδες όμηροι στα χέρια της Χαμάς. Δεν έχουν ιδέα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκε με συγγενείς και διαβεβαίωσε πως ένας από τους σκοπούς του πολέμου στην Γάζα είναι η επιστροφή των 230 ομήρων

«Η προσπάθεια για την απελευθέρωση τους δεν έχει σταματήσει. Και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να τους φέρουμε πίσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η αγωνία των συγγενών κορυφώνεται. Μία μητέρα τρέμει για την τύχη της κόρης της.

«Είναι πολύ δύσκολο. Ακούω όλη την ώρα τις βόμβες και σκέφτομαι συνέχεια που μπορεί να είναι», είπε η μητέρα της ομήρου.

Διαδήλωση συγγενών των θυμάτων της Χαμάς έγινε έξω από την κατοικία του Νετανιάχου. Ανάμεσά τους και μία Ισραηλινή που έχασε την κόρη, το γαμπρό της και τα τρία εγγόνια της στο μακελειό στα κιμπούτς.

«Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η αιματοχυσία; Αύριο θα είναι τα παιδιά σας, τα εγγόνια τους. Πού; Γιατί;».

Η Χαμάς λέει πως το πρώτο παζάρι για τους ομήρους ναυάγησε, ζητά κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

«Ο εχθρός κωλυσιέργησε και δεν το πήρε σοβαρά να βάλει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο και τον βομβαρδισμό. Τα συνεχή χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 50 από αυτούς τους ομήρους. Και λέμε στον εχθρό πως έχουμε μεγάλο αριθμό ομήρων και το τίμημα για την επιστροφή τους είναι να αδειάσουν όλες οι φυλακές και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Νέα παρέμβαση έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δραματικό τόνο. Ο Πάπας ζήτησε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Την ίδια ώρα, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο Ισραήλ ανάρτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού δεν τον είχαν προειδοποιήσει για τις διαθέσεις της Χαμάς, αντίθετα εκτιμούσαν πως η ισλαμική οργάνωση είναι έτοιμη για κάποιον διακανονισμό.

Ακόμα και κυβερνητικοί εταίροι αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid είπε πως «ο Νετανιάχου πέρασε μια κόκκινη γραμμή». Μετά την κατακραυγή και ενώ είχαν περάσει δέκα ώρες από τη ανάρτηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την απέσυρε. Έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη, έγραψε ο Νετανιάχου.


Πηγή