O απεσταλμένος του MEGA στο Ισραήλ Μαρίνος Αλειφέρης με τον εικονολήπτη Άγγελο Μισιρλή βρίσκονται μία ανάσα από τη Γάζα. Τα χτυπήματα του ισραηλινού πυροβολικού, αδιάκοπα.

Aξιωματικός του ισραηλινού στρατού θα πει: «Θα γίνει μία μεγάλη επιχείρηση αλλά δεν θα πάμε με χιλιάδες άτομα στρατό μέσα στη Γάζα, έχουμε έναν εξαιρετικό αρχηγό της ταξιαρχίας, ξέρουν πώς να κάνουν τη δουλειά, θα γίνει βήμα-βήμα».

Οι οικισμοί κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, που άλλοτε ζούσαν ήρεμα και ειρηνικά χιλιάδες οικογένειες πλέον είναι απέραντοι στρατώνες.

Τα κατεστραμμένα σπίτια στους οικισμούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας υπενθυμίζουν τη φρίκη του μαύρου Σαββάτου στις 7 Οκτώβρη που χτύπησε το Ισραήλ.

«Μυρωδιά θανάτου», αιματοβαμμένα παιδικά κρεβάτια και σπίτια που εκκενώθηκαν βίαια. Οι κάτοικοι παρέμειναν για αρκετές ώρες ολομόναχοι κρύβονταν στα καταφύγια για να γλιτώσουν από τους ένοπλους της Χαμάς.

Η ένταση έχει εξαπλωθεί και κανείς πια σε ολόκληρη τη χώρα δεν αισθάνεται ασφαλής.

Η απεσταλμένη του ΜEGA στο Ισραήλ Βελίκα Καραβάλτσιου με τον εικονολήπτη Φίλιππο Αλαβέρα καταγράφουν τη στιγμή που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και γίνονται αναχαιτίσεις ρουκετών.

«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ αυτή τη στιγμή ηχεί κόκκινος συναγερμός ο κόσμος στην κεντρική λεωφόρο έχει βγει από τα αυτοκίνητα του και ξαπλώνει στο έδαφος μέχρι τη λήξη του συναγερμού» μετέδωσε η Βελίκα Καραβάλτσιου.

Ο κόσμος πανικόβλητος τρέχει να προστατευτεί. Πολίτες ξαπλώνουν στο έδαφος.

«Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές. Χρειαζόμαστε δίπλα μας όλο τον κόσμο. Η Χαμάς είναι ο ISIS και πρέπει να την πολεμήσουμε».

«Φοβηθήκατε; ναι εννοείται. Είναι κάτι σύνηθες εδώ; συγνώμη είμαι πολύ φοβισμένη. Φοβάστε, ναι».

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, 30χρονος αστυνομικός δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές στο σώμα από Παλαιστίνιο.

Σε βενζινάδικο το πρωί ένας Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ μαχαίρωσε Ισραηλινό αστυνομικό, στη συνέχεια αποπειράθηκε να του κλέψει το όπλο όταν έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινού συνοριοφύλακα.

Ο αστυνομικός κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο δράστης εξουδετερώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Με την κατάσταση σε κάθε γειτονιά πλέον να «μυρίζει μπαρούτι», ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ κάλεσε τους συμπατριώτες του να προμηθευτούν όπλα.

Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε: «Aυτό το περιστατικό αποδεικνύει αυτό που έχω ήδη πει λίγο καιρό πριν. Πηγαίνετε να πάρετε όπλα! Εμείς στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Κάνουμε μαθήματα κατάρτισης στα όπλα. Έχουμε ήδη ανοίξει περίπου 650 τμήματα για εκπαίδευση».

Η αγωνία πλέον καθημερινή. Με τους κατοίκους κάθε πόλης να μην γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει.


Πηγή