Τα δάκρυά της, μπροστά στις κάμερες, συμπυκνώνουν όπως φαίνεται πικρές και απογοητεύσεις ετών, βάσανα που ποτέ δεν θέλησε να βγάλει προς τα έξω, το δικό της προσωπικό δράμα που δεν θέλησε να μοιραστεί με κανεναν, ίσως για να προστατέψει το θεσμό της βασιλείας στην Ισπανία.

Η χρονική συγκυρία του πλάνου όμως έρχεται να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων που στεναχώρησαν βαθιά την αδερφή του εκλιπόντος βασιλιά Κωνσταντίνου και την έχουν κάνει να σκέφτεται τη μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα.

Σε λίγες ώρες στο πάρτι ενηλικίωσης της εγγονής της Ελεονώρας, η ίδια δεν είναι καλεσμένη. Στα 85 της χρόνια έχει απομακρυνθεί από τον γιο της, Φίλιππο, που είναι ο νυν βασιλιάς της Ισπανίας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Χουάν Κάρλος και βλέπει σπάνια τις εγγονές της, λόγω των κακών σχέσεων με τη μητέρα τους.

Πριν από 4 χρόνια οι σχέσεις στο ισπανικό παλάτι ήταν τεταμένες, αλλά οι γέφυρες επικοινωνίας δεν είχαν κοπεί.

Στο πέρασμα των χρόνων η επί 39 χρόνια βασίλισσα της Ισπανίας δήλωνε χαρούμενη χωρίς απαραίτητα να είναι, όπως πριν από 4 χρόνια που πήγαινε να επισκεφθεί τον Χουάν Κάρλος σε νοσοκομείο.

Ή όπως τότε που δήλωνε ότι αντλεί δύναμη από το δέσιμο της οικογένειάς της.

«Η οικογένεια, πάντα η οικογένεια και το να μπορείς να είσαι χρήσιμος για την χώρα, αυτό ναι είναι κάτι που μου αρέσει. Το να μπορείς να είσαι χρήσιμος, και το να δουλεύεις, να συνεχίζεις να δουλεύεις», είχε πει.

Η απουσία της Σοφίας από την τελετή ορκωμοσίας της Ελεονώρας κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να τηρηθούν ίσες αποστάσεις με τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος δεν θα παραστεί επίσης στη δημόσια πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν της εγγονής του.

60 χρόνια μετά τον φανταχτερό της γάμο στην Αθήνα, ελάχιστα είναι ίδια στη ζωή της 85χρονης.

Παρότι αισθάνεται 100% Ισπανίδα, με την αδερφή της Ειρήνη σκέφτεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, στα μέρη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, μαζί με τον τελευταίο μονάρχη της χώρας.

Η 85χρονη γαλαζοαίματη όπως γράφουν ισπανικά μέσα, έχει αποφασίσει να μην περάσει τα τελευταία της χρόνια κοντά στον άντρα που πλήγωσε τόσο την ίδια όσο και το θεσμό της ισπανικής μοναρχίας. Οι ψυχρές σχέσεις με τον γιο και τη νύφη της, τη σπρώχνουν όπως φαίνεται προς την Αθήνα.

Η Σοφία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του τελευταίου βασιλιά στην Ελλάδα. Στα 24 χρόνια της ντύθηκε νύφη με το ζήτημα της προίκας της,
να στέκεται αφορμή για να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο της εποχής.

Το σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία» ακουγόταν σε όλες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή προίκιζε τη Σοφία με 30.000 χρυσές λίρες και αρνιόταν κάθε αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Ο παραμυθένιος γάμος της με τον Χουάν Κάρλος όμως δεν έμελλε να στεριώσει κ πλέον η αναζήτηση ακινήτου στην Αθήνα μαρτυρά τις προθέσεις της.

Πικραμένη και κλεισμένη στον εαυτό της. Όλο και πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Ελλάδα είναι ίσως αυτή την εποχή, το πιο απάνεμο λιμάνι που ψάχνει για τη γαλήνη της.


Πηγή