Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Πολλά καταστήματα της περιοχής υπέστησαν μικρές ζημιές, ράφια έπεσαν και βιτρίνες έσπασαν, ενώ στην Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του νησιού, έκλεισε ο δρόμος εξαιτίας κατολίσθησης, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπάνο, να σημειώνει πως έχει γίνει η καταγραφή των προβλημάτων.

Mαθητές & κάτοικοι στους δρόμους

Ο σεισμός, σύμφωνα με τους κατοίκους της Εύβοιας, ήταν ισχυρός αλλά είχε και διάρκεια κι αυτό τον έκανε ακόμα πιο τρομακτικό, με αποτέλεσμα κάτοικοι και μαθητές να βρεθούν εκτός από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Την ίδια στιγμή, οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και συνεχείς κάτι που κάνει τους επιστήμονες περισσότερο αισιόδοξους για την εξέλιξη του φαινομένου.

Στις εκτιμήσεις τους οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή σε σεισμούς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και έκπληξη.

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις.

Όλοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και καταγράφουν την εξέλιξή του.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.


Πηγή