Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζουν στις ΗΠΑ.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες και να ισορροπήσει στη στήριξη που προσφέρει στο Ισραήλ – καθώς υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα –  και από την άλλη θέλει να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο μίας γενικευμένης ανάφλεξης.

Γι΄ αυτόν τον λόγο απορρίπτει τις εκκλήσεις απ΄τον αραβικό κόσμο για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Από την άλλη πλευρά όμως, πιέζει το Ισραήλ να υπάρχουν μερικές καταπαύσεις πυρός, προκειμένου να δοθεί μία «ανάσα» και μία δυνατότητα να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Σε αυτό επικεντρώνει την προσοχή του ο Μπλίνκεν, δηλαδή στις ανθρωπιστικές του προσπάθειες. Ωστόσο εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για μία ενδεχόμενη παύση του πυρός με την Χαμάς και να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι.

Η πολιτική πίεση που υπάρχει γι΄αυτόν τον σκοπό είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Πηγή