Το σκοτεινό μονοπάτι των υποκλοπών φωτίζεται μέρα με τη μέρα καθώς νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα από ερευνητές δημοσιογράφους.

Η παγίδευση των τηλεφώνων με το παράνομο λογισμικό του Predator γινόταν με την αποστολή ενός sms που περιείχε ένα παραπλανητικό link, το οποίο εάν ο παραλήπτης το πατούσε, τότε γινόταν η παγίδευση του κινητού του.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία διεξάγει έρευνα, έστειλε ένα έγγραφο προς 90 παραλήπτες – στόχους του παράνομου λογισμικού Predator.

Σε αυτό έγγραφο η Αρχή, αναφέρει σε κάθε θύμα του Predator τον αριθμό του τηλεφώνου του, τον φερόμενο αποστολέα, τον χρόνο αποστολής του επίμαχου sms αλλά και το link-παγίδα που περιείχε.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» προχώρησε σε μία αποκάλυψη.

Το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη αναφέρει ότι η παγίδευση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα και νυν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη αλλά και της δικαστικής λειτουργού που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, ορίζουν τρεις νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρώτον, οι χειριστές του κατασκοπευτικού λογισμικού δεν δίστασαν να παρακολουθούν και δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να επιτύχουν τα σχέδιά τους.

Δεύτερη διάσταση είναι ότι το κινητό του κ. Μπαρδάκη έγινε στόχος παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό μέσω ενός ψεύτικου μηνύματος για ραντεβού εμβολιασμού, που όμως όντως είχε ζητήσει ο δικαστικός λειτουργός λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος. Συνιστά δείγμα ότι παρακολουθείτο πιθανόν κι από την ΕΥΠ που ενημέρωσαν εν συνεχεία τους υπευθύνους τους predator.

Ενδεικτική είναι και η τηλεφωνική υποκλοπή της κα Βλάχου με sms που στάλθηκε από πολιτικό πρόσωπο μέσω μαζικής αποστολής μηνυμάτων.  Βέβαια στην εν λόγω περίπτωση προκύπτει το ερώτημα πώς ο αποστολέας των μαζικών μηνυμάτων γνώριζε τις προηγούμενες τηλεφωνικές τυπικές επαφές του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου με την δικαστική λειτουργό.


Πηγή