Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε διαγραμμένο συνομιλητή για την χώρα του.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταφθάνει στην Τουρκία βάζοντας την επίσκεψη στην Άγκυρα εκτάκτως στο πρόγραμμά του.

Στο Τελ Αβίβ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη διαδήλωση με πολλούς Ισραηλινούς όπου ζητούσαν την επιστροφή των ομήρων από τον Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών.

Το Σάββατο χτυπήθηκε ένα ασθενοφόρο από Ισραηλινά πυρά και όπως είπαν έγινε διότι μέσα στα ασθενοφόρα κρύβονταν οι ένοπλοι της Χαμάς.

Όπως όλα δείχνουν, η Χεζμπολάχ δεν θα μπει στον πόλεμο αν και το σφυροκόπημα συνεχίζεται και στα βόρεια της Γάζας.

Ο Βασίλης Μαρτζούκος, αντιναύρχος ε.α. & αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, είπε πως η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία είναι μία επίσκεψη που πρόκυψε ξαφνικά και δεν ήταν προγραμματισμένη.

«Το γεγονός ότι πάει σημαίνει πως κάτι έχει αλλάξει. Συνδέεται με την είσοδο της Σουηδίας και τι ανταλλάγματα θα υπάρχουν. Πιστεύω πως θα υπάρξουν δηλώσεις υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και ίσως τεθεί το θέμα αναλήψεως ρόλο εγγυητή της Τουρκίας , κάτι που το Ισραήλ δε θα δεχτεί».

Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο  Αθηνών, είπε πως οι σχέσεις της Τουρκία και Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί.

«Το προσωπικό έφυγε για λόγους ασφάλειας. Ο Ερντογάν παίζει ένα διπλό παιχνίδι. Από την μία κάνει τις δηλώσεις για τη Χαμάς, και θέλει να γίνει χαλίφης του Ισλάμ αλλά ‘’χτυπάει και στην πλάτη’’ του Αμερικανούς που λέει δώστε μου ως αντάλλαγμα την  εγγυήτρια δύναμη στη Γάζα, διότι η εν δύναμη ΑΟΖ της Γάζας εμπλέκεται και εκβιάζει αι την ΑΟΖ του Αιγύπτου, της Κύπρου και του Ισραήλ. Μοιραία η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Δυστυχώς εμείς ακολουθούμε μία πολιτική σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Γιατί να έχουμε συνάντηση με τους Τούρκους από τη στογνλη που είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ο Βασίλης Μαρτζούκος επισήμανε πως η φιλοδοξία της Τουρκίας να μπει εγγυητής στη Γάζα συνδέεται με τις δηλώσεις πως η Γάζα ήταν δική τους.

«Πιστεύω πως γενικά δεν συνάδει. Φανταστείτε να έλεγε ένα πρωθυπουργός πως η Σμύρνη είναι δίκιά μας και την επόμενη μέρα να πάει επίσκεψη στη Σμύρνη».


Πηγή