Υπό τις έντονες αντιδράσεις των συγκεντρωμένων στην πλατεία Εξαρχείων, συνεχίστηκαν οι εργασίες της κοπής των δέντρων στο σημείο όπου θα ανεγερθεί ο σταθμός του μετρό.

Αρκετοί παρέμειναν στο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας εν είδει… περιφρούρησης. Τα ξημερώματα οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απομακρύνουν και προχώρησαν σε 4 προσαγωγές.

Πολιτική κόντρα για τα δέντρα του μετρό στα Εξάρχεια

Η συνεχιζόμενη ένταση στην πλατεία Εξαρχείων, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή.

«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει το ‘’παραμικρό βήμα πίσω’’. Έχουμε καθήκον να συνεργαστούμε με τον κάθε εκλεγμένο τοπικό άρχοντα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πρώτες κινήσεις που μας κάνουν να μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι για κάποια ζητήματα, όπως αυτό του μετρό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ότι μετά τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήμερα, επιχειρεί να διαστρεβλώσει τις θέσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Αθηναίων, κ. Δούκα. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Μαρινάκη ότι η θέση του κ. Δούκα είναι σαφής. Θέλουμε και Μετρό και δέντρα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως επιθυμούν οι Αθηναίοι πολίτες», αναφέρουν κύκλοι κοντά στον Χάρη Δούκα.

«Δεν κόβονται αλλά μεταφυτεύονται τα δέντρα»

Η εταιρεία «Ελληνικό Μετρό» από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα 72 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων θα μεταφυτευτούν γύρω από το σταθμό του Μετρό που θα ανεγερθεί στη σημείο.

«Στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης εργοταξιακής περίφραξης, προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά. Εν συνεχεία τα δέντρα αυτά αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας».

Tο ΣτΕ συνεδρίασε  την 1η Νοεμβρίου για να συζητήσει την κύρια προσφυγή που κατέθεσαν 50 κάτοικοι της περιοχής.

Οι δύο πλευρές, από τη μία οι κάτοικοι και από την άλλη η «Ελληνικό Μετρό», τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού έλαβαν προθεσμία έως τις 8 Νοεμβρίου για να καταθέσουν υπομνήματα με τις απόψεις τους.


Πηγή