Ο Παναγιώτης Παπασωτηρίου ζει το όνειρο κάθε 15χρονου παιδιού που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και πλέον αγγίζει… τον ουρανό, μιας και η πορεία του στο εξωτερικό είναι κάτι παραπάνω από θετική.
Από τον Ρέντη και τον Ολυμπιακό στο Αιγάλεω και από εκεί στην Πορτογαλία, ο 15χρονος, εντυπωσίασε όπου κι αν βρέθηκε. Η επιμονή και το ταλέντο του, που είχαν ως σύμμαχο τα εξαιρετικά, σωματικά του χαρακτηριστικά, τον… έστειλαν στην ακαδημία της Εστορίλ.
Η νέα αγωνιστική σεζόν βρίσκει τον Παπασωτηρίου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Για την ακρίβεια, το ποδόσφαιρο του έδωσε τη δυνατότητα να μετακομίσει στη χώρα της Ιβηρικής. Όταν πρόκειται για μία από τις χώρες με την καλύτερη παραγωγή ποδοσφαιριστών στον πλανήτη, σίγουρα η προοπτική είναι κάτι παραπάνω από δελεαστική.
Στην Πορτογαλία, η συγκεκριμένη ακαδημία θεωρείται μία από τις 5-6 καλύτερες. Μπροστά της φυσικά είναι αυτές των Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπενφίκα. Από αυτήν έχουν είτε περάσει είτε… αποφοιτήσει μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα. Μερικά εξ αυτών είναι οι: Κάσπερ Σμάιχελ (πρώην τερματοφύλακας των Λέστερ και Μάντσεστερ Σίτι), Ντανίλο (αμυντικός χαφ της Παρί Σεν Ζερμέν), Τιάγκο Τομάς (σέντερ φορ της Βόλφσμπουργκ), Τότι Γκόμες (στόπερ της Γουλβς), Τιάγκο Σάντος (δεξιός μπακ της Λιλ) και Ντομίνγκος Ντουάρτε (στόπερ της Χετάφε)
Από το… φυτώριο του συλλόγου της Πορτογαλικής Ριβιέρας έχουν περάσει και δύο… γνώριμα -για το ελληνικό ποδόσφαιρο- ονόματα. Ο ένας εξ αυτών είναι ο θρυλικός πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ, Φερνάντο Βαρέλα, ο οποίος φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” για έξι σεζόν. Ο άλλος είναι ένα ενεργό μέλος του “δικεφάλου του βορρά”, ο Μάρκος Αντόνιο, που έφτασε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες εβδομάδες ως δανεικός από τη Λάτσιο.
Αν κανείς αναζητήσει τις μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών στη συγκεκριμένη χώρα, δεν θα βρει κάποιον κατάλογο με αμέτρητα ονόματα. Αν περιορίσει την αναζήτηση σε αθλητές κάτω των 18 ετών, τότε τα αποτελέσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ο Παπασωτηρίου πήγε εκεί το Μάιο του 2022, αρχικά για να δοκιμαστεί, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις ηλικίες. Βέβαια, οι δοκιμές σε μία τόσο προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Δύναμη, ταχύτητα, αντίληψη και αντοχή (με όλες τις έννοιες) είναι βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής, για να κρατήσει ζεστό το “ενδιαφέρον”. Ταυτόχρονα, τέτοιες διαδικασίες είναι ευεργετικές για τον ίδιο τον υποψήφιο αθλητή, ώστε να καταλάβει αν και πόσο μπορεί να ανταποκριθεί.
Στις τελευταίες δύο σεζόν του εντός των συνόρων μέτρησε συνολικά 41 γκολ και 16 ασίστ σε 59 ματς, αγωνιζόμενος αρχικά για το Αιγάλεω κι έπειτα για τον Ολυμπιακό στα πρωταθλήματα της Αττικής.
Δεδομένα, έχει το ποδόσφαιρο στο… dna του. Παππούς του ήταν ο αείμνηστος Παναγής Παπασωτηρίου, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Αίαντα Σαλαμίνας στη δεκαετία του 1960. Ο πατέρας του, Γιάννης Παπασωτηρίου, ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι, αγωνιζόμενος κι αυτός με τη σειρά του στην ίδια ομάδα, μεταξύ άλλων. Ο Παναγιώτης έχει τόσο την ελληνική, όσο και τη βουλγαρική υπηκοότητα, λόγω της καταγωγής των γονέων του. Το συγκεκριμένο στοιχείο αξίζει να τονιστεί, διότι δεν θα αργήσουν πολύ οι… ενοχλήσεις από ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για τις υπηρεσίες του. Ας ελπίσουμε ότι η ΕΠΟ θα δράσει με την ταχύτητα που πρέπει, όταν θα έρθει η ώρα.
Γεννηθείς το 2008, είναι αρκετά ψηλός για την ηλικία του μιας και φτάνει τα 178 εκατοστά. Έχοντας τη δυνατότητα να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης -με βασική αυτή του δεξιού εξτρέμ- κατέχει μία δυνατή “πρώτη ύλη”. Μέρος αυτής είναι και το σημαντικότερο προσόν του, η ταχύτητα. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που αλλάζουν θέσεις μεγαλώνοντας και μπαίνοντας στο επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο η ευελιξία που ήδη δείχνει, μπορεί να αποδεχθεί καθοριστική μελλοντικά.
Έως τώρα, έχει φτάσει να αγωνίζεται στην Εστορίλ Κ19, στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας. Δεδομένα, για έναν ποδοσφαιριστή στα 15 του έτη αυτό δεν είναι κάτι απλό. Για αυτό και ήδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την παραμονή του στην ομάδα. Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που λένε πολύ καλά λόγια για τον Παναγιώτη, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Το… γαλανόλευκο διαμάντι της Πορτογαλικής Ριβιέρας σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του.//
Πηγη