Η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν στο επίκεντρο της Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυπριακή πρόταση για τη διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου είναι καλά μελετημένη και η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί το σημείο απόβασης και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές.

«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για την ανθρωπιστική κατάσταση συζήτησε και στην κατ’ιδίαν συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την απελευθέρωση άνευ όρων των ομήρων από τη Χαμάς.

«Σήμερα η κατάσταση είναι σοβαρή και κάθε μέρα χειροτερεύει. Σύντομα θα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων και για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε την ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να αγωνιστούμε για κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα πρέπει να γίνει μια πιθανότητα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Ρolitico ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στο Ισραήλ τονίζοντας ότι είναι τραγικές οι συνέπειες του πολέμου καθώς χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους

«Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης. Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά τη λύση των δύο κρατών, τόνισε και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής αρχής προτάσσοντας την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

«Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν αφού κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις επαναλαμβάνοντας τη σκληρή γλώσσα για το Ισραήλ, δήλωσε στον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραίμ Ραϊσί πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.


Πηγή