Ο κ. Σπανάκης μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο και για το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες διορθώσεις σε αυτό.
«Είδα και τη συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού στο «Βήμα της Κυριακής», και αφήνει και εκείνος ανοιχτό το ενδεχόμενο. Πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, ενσωματώσεις, βελτιώσεις, όμως ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την φοροδιαφυγή, 8 έως 10 δις ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού στο «Βήμα της Κυριακής». Αυτό σημαίνει ότι όταν θα πάρεις 800 εκ. από τους μικρούς και τα 200 εκ θα πάνε στην μείωση του τέλους επιτηδεύματος, άρα θα βεβαιώσεις 600 εκ. – και δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρεις -, σημαίνει ότι έχουμε και μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή. Πρέπει να καταπολεμηθεί γιατί μετά έχουμε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι συνεπείς χάνουν σε σχέση με αυτόν που δεν έχει φορολογική συνέπεια», είπε αρχικά.
«Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου, το τελικό κείμενο δεν το έχομε δει, θα το δούμε μάλλον αύριο, όπου εκεί υπάρχει μία πρόβλεψη γι΄αυτούς που δηλώνουν εισόδημα κάτω του βασικού μισθού και σε εκείνους που πάνε με τεκμαρτό προσδιορισμό. Είναι η λύση ο τεκμαρτός προσδιορισμός; Είναι η έσχατη λύση αλλά πρέπει να γίνει. Θα φέρουμε σημαντικές βελτιώσεις. Βλέπουμε καλόπιστα τον φορολογούμενο και αυτή η στιγμή θα συνεχίσουμε με αυτήν σχέση που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Σπανάκης.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό στα τρόφιμα.
«Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε έναν εισαγόμενο και προσωρινό πληθωρισμό. Υπάρχουν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που έχουν επηρεάσει τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη έχουμε ανοίξει την βεντάλια των κοινωνικών μέτρων, το τελευταίο μέρος της βεντάλιας μας είναι τα 1.000 προϊόντα με την μόνιμη μείωση τιμής για το εξάμηνο στο 5%. Το μέτρο σύγκρισής μας είναι οι τιμές του 2021. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι. Πάνω από 32 εταιρείες συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Και πρόσθεσε ο κ. Σπανάκης: «όσον αφορά στο ράφι, το 5% είναι πραγματικό, με τις τιμές τις τελευταίες. Μπαίνει ο στόχος των πρώτων 6 μηνών. Από εκεί και πέρα, όταν δεν ξέρεις σε τι επίπεδα θα πάει ο πληθωρισμός. Στα τρόφιμα έχουμε παραπάνω πληθωρισμό από τον γενικό δείκτη γιατί έχουμε εισαγωγή τροφίμων. Δεν θα αφήσουμε νοικοκυριά απροστάτευτα από το κύμα ακρίβειας».
Πηγή