Η σεζόν 2023-24 ξεκίνησε με μία μεγάλη πρόκληση για την ανδρική ομάδα βόλεϊ των Πειραιωτών, που είχε σαν στόχο την πρόκριση στους ομίλους του CEV Champions League. Αποστολή εξετελέσθη για το σύνολο του Ντάνιελ Καστελάνι και το ertsports.gr σας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για την επιστροφή των “ερυθρολεύκων” στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, έπειτα από εννέα χρόνια.

Πριν από μερικούς μήνες, στις αρχές του καλοκαιριού, ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πήρε μία μεγάλη απόφαση, γνωρίζοντας το οποιοδήποτε ρίσκο υπήρχε σ’ αυτή την περίπτωση και επέλεξε η ανδρική ομάδα βόλεϊ του συλλόγου να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο της ευρωπαϊκής πετοσφαίρισης. Είχαν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά που οι Πειραιώτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στο CEV Champions League και εννέα από τότε που έδωσαν το παρών στους ομίλους της διοργάνωσης.

Πλέον, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση για μία ελληνική ομάδα να διακριθεί σ’ αυτό το επίπεδο, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές επιλέγουν είτε το CEV Cup, είτε το CEV Challenge Cup, όπου μπορούν σαφέστατα να φανούν περισσότερο ανταγωνιστικοί. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα ένας σημαντικός παράγοντας, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” έπρεπε να ξεπεράσουν και το γηπεδικό πρόβλημα, αφού το “Μελίνα Μερκούρη” στο Ρέντη, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την επιστροφή του στην “ελίτ” του ευρωπαϊκού βόλεϊ, αφού εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ομίλους του CEV Champions League. Πρόκειται για μία μεγάλη αγωνιστική, αλλά και εξωαγωνιστική επιτυχία του πειραϊκού συλλόγου και το ertsports.gr αναλύει τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με το “ερυθρόλευκο” παρελθόν στη διοργάνωση, το παρόν, αλλά και το μέλλον.

To 5/5 που έφερε την πρόκριση

Για να βρεθεί στους ομίλους του CEV Champions League, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να περάσει από δύο προκριματικούς ομίλους και μάλιστα στις έδρες των αντιπάλων του. Αρχικά, επικράτησε με 3-1 σετ της Ράντνικ Μπιέλινα από την Βοσνία και της Παρτιζάν, με το ίδιο σκορ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του γκρουπ, που φιλοξενήθηκε στη Σερβία. Από το πρώτο παιχνίδι είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στη δεύτερη φάση, αφού προκρίνονταν οι δύο πρώτοι και οι Βόσνιοι είχαν ήδη δύο ήττες, σε ισάριθμα παιχνίδια. Στη συνέχεια, το επίπεδο δυσκολίας ανέβηκε, καθώς σε όμιλο τεσσάρων ομάδων στη Ρουμανία, περνούσε σίγουρα μόνο ο πρώτος και ο καλύτερος δεύτερος των προκριματικών. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν το 3/3, κερδίζοντας με 3-1 σετ τις Μπουργκάς (Βουλγαρία), Προμετέι (Ουκρανία) και Αρκάντα Γκαλάτι (Ρουμανία) και έκλεισαν θέση για το κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης.

Η δύσκολη συνέχεια…

Μπορεί ο Ολυμπιακός να εξασφάλισε την παρουσία του στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογική διοργάνωσης με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ωστόσο από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους ένα πολύ δύσκολο γκρουπ απέναντι στην φιναλίστ του περσινού CEV Cup, Κνακ Ροζελάρ (Βέλγιο), την τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ζάκσα Κόζλε (Πολωνία) και την τουρκική Ζιράτ. Ουσιαστικά, ως ο περισσότερο εφικτός στόχος για το σύνολο του Ντάνιελ Καστελάνι, μοιάζει το να περάσει τους Βέλγους και να τερματίσει στην 3η θέση, που δίνει το εισιτήριο για τους “8” του CEV Cup.

Ζάκσα – Ολυμπιακός 22/11, 19:30
Ολυμπιακός – Ροζελάρ 28 ή 29 ή 30/11
Ολυμπιακός – Ζιράτ 12 ή 13 ή 14/12
Ροζελάρ – Ολυμπιακός 20/12, 21:30
Ολυμπιακός – Ζάκσα 9 ή 10 ή 11/1/2024
Ζιράτ – Ολυμπιακός 17/1/2024, 19:00

H πετυχημένη συνταγή με μικρές διαφοροποιήσεις

Aν και ο πήχης μπήκε πιο ψηλά φέτος, λόγω της συμμετοχής στο Champions League, ο Ολυμπιακός εμπιστεύτηκε για μία ακόμη χρονιά τους παίκτες που τον οδήγησαν την περσινή σεζόν στην κατάκτηση του Challenge Cup. Έτσι λοιπόν, οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ελάχιστες. Γύρισαν στην ομάδα οι Μίταρ Τζούριτς και Δημήτρης Γκαράς, ενώ αποκτήθηκε και ο Βαγγέλης Βαϊόπουλος. Επιπλέον, υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, αφού αποχώρησε ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι και ο αντικαταστάτης του ήρθε από το πάνω ράφι, καθώς ανέλαβε ένας σπουδαίος προπονητής με βαρύ βιογραφικό, όπως είναι ο Ντάνιελ Καστελάνι.

Ακραίοι: Ραφαήλ Κουμεντάκης, Ανέστης Δαλακούρας, Σπύρος Χανδρινός, Σαλβαντόρ Ιντάλγκο
Διαγώνιοι: Τόνσεκ Στερν
Κεντρικοί: Άλεν Παγένκ, Μίταρ Τζούριτς, Βαγγέλης Βαϊόπουλος, Νίκος Ζουπάνι
Λίμπερο: Δημήτρης Τζιάβρας, Δημήτρης Γκαράς
Πασαδόροι: Ντράγκαν Τράβιτσα, Δημήτρης Κομητούδης, Ματέο Χασμπάλα

Το τελευταίο παιχνίδι…

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η τελευταία συμμετοχή του Ολυμπιακού στους ομίλους του CEV Champions League καταγράφεται πριν εννέα χρόνια και συγκεκριμένα τη σεζόν 2014/15. Τότε, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν τερματίσει στην τελευταία θέση του τέταρτου ομίλου με ρεκόρ 1-5. Στις 22 Νοεμβρίου στην Πολωνία απέναντι στη Ζάκσα θα σημειωθεί και τυπικά η επιστροφή των Πειραιωτών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το προηγούμενο ματς ήταν στις 27 Ιανουαρίου του 2015 στο Ρέντη απέναντι στην Ποσογίλνιτσα από την Αυστρία, από την οποία οι παίκτες του Δημήτρη Καζάζη είχαν ηττηθεί με 3-1 σετ. Στον όμιλο τότε υπήρχαν ακόμη η Ζενίτ Καζάν (Ρωσία) και η Φριεντρισχάφεν (Γερμανία).

Η νέα όψη της έδρας

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι “ερυθρόλευκοι” προχώρησαν σε… μερικό λίφτινγκ του “Κ.Γ. Μελίνα Μερκούρη”, όπως σας είχε ενημερώσει το ertsports.gr το προηγούμενο διάστημα. Το πέρασμα των ετών, αλλά και η πιθανή συμμετοχή στο Champions League οδήγησαν τη διοίκηση του Ερασιτέχνη στο να βελτιώσει πολλά κομμάτια του γηπέδου. Η CEV έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις για τα γήπεδα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και προκειμένου οι “ερυθρόλευκοι” να μπορούν να το χρησιμοποιούν έκαναν σημαντικές αλλαγές στο γήπεδό τους. Προστέθηκε ένας σημαντικός αριθμός καθισμάτων στο επίπεδο του αγωνιστικού χώρου. Παράλληλα, αυτά που ήδη υπήρχαν στην πλευρά απέναντι από το πέταλο της Θύρας 7 αντικαταστάθηκαν. Στον τοίχο πίσω από την πλευρά που βρίσκεται η γραμματεία τοποθετήθηκε οθόνη, η οποία δείχνει το σκορ και τους πόντους, ενώ επίσης παρουσιάζει και όλες τις φάσεις που εξετάζει ο “video referee”. Τέλος, στο ίδιο επίπεδο προστέθηκαν πια και οι θέσεις για τους δημοσιογράφους.

Νίκος Μπιντέλας


Πηγη