Μάχες σώμα με σώμα, δρομάκι με δρομάκι, πόρτα με πόρτα. Ο ισραηλινός στρατός σαρώνει τον καταυλισμό Αλ Σάτι στη βόρεια Γάζα και διεξάγει σκληρές μάχες για να αποκτήσει τον έλεγχό του.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία, ο καταυλισμός Αλ Σάτι ήταν το κύριο προπύργιο της Χαμάς, η βάση από την οποία το τάγμα Αλ Σάτι εφόρμησε κατά των κιμπούτς του νοτίου  Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει τον έλεγχο του καταυλισμού, ότι έχει σκοτώσει πάνω από 200 ένοπλους και ότι έχει καταστρέψει τις υποδομές της οργάνωσης.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανέφεραν πως σε σχολείο βρήκαν μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και μια κρύπτη όπλων.

Βρέθηκαν νεκρές δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί

Η εκκαθάριση της περιοχής του καταυλισμού έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως στις χερσαίες δυνάμεις με συνέπεια να εντοπίσουν νεκρή μία στρατιώτη, την Νόα Μαρτσιάνο, τρεις ημέρες αφότου η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως είχε σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι στρατιώτες βρήκαν επίσης το πτώμα της Γεχουντίτ Βάις, μίας ομήρου που κρατούνταν σε σπίτι κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Το σώμα της Γεχουντίτ, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της, ανακτήθηκε από τις δυνάμεις μας. Η 7η ταξιαρχία, που σάρωνε την περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, βρήκε το σώμα της σε ένα από τα σπίτια κατά τη διάρκεια της έρευνας και κοντά στο σώμα της βρήκαμε πτώματα τρομοκρατών που κρατούσαν τον Γεχουντίτ», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Αν και έχουν περιοριστεί οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας λόγω της παρουσίας ισραηλινών στρατιωτών μέσα στον οικιστικό ιστό, η αντιπαραβολή φωτογραφιών του πριν και του μετά δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.

Τα ευρήματα του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μέχρι τώρα αποδεικνύονται πενιχρά, τουλάχιστον δεν είναι στον βαθμό που μας είχε προετοιμάσει ο Αϊ Ντι Εφ.

Ειδικές μονάδες διεξάγουν έρευνες μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου για να βρουν όπλα και πυρομαχικά, όπως και εισόδους από σήραγγες που πιστεύουν ότι υπάρχουν κάτω από τα κτίρια.

«Η Χαμάς συστηματικά χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις»

Η στρατιωτική ηγεσία πιστεύει πως έχει στα χέρια της αδιάσειστα στοιχεία πως το νοσοκομείο χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο των ενόπλων της Χαμάς

«Λίγα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία πως η Χαμάς συστηματικά χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Και όσα έχουμε βρει, πιστεύω, πως αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε στο προσωπικό του νοσοκομείου θερμοκοιτίδες και ιατρικό υλικό για να διασωθούν τα βρέφη. Το Ισραήλ ανακοινώνει πως πλέον ελέγχει πλήρως το δυτικό μέρος της πόλης της Γάζας.

Το μοναδικό λιμάνι της Λωρίδας έχει περάσει στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων.

Κατόπιν παρότρυνσης των στρατιωτών, την περιοχή εγκαταλείπουν άμαχοι, γυναίκες και παιδιά κρατώντας με λευκές σημαίες.

Σκληρές μάχες διεξάγονται και στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, εκεί όπου τρεις παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.


Πηγή