Νεκρή στα 16 της από ναρκωτικά

Έψαχνε να βρει καταφύγιο για να παλέψει τους δαίμονές της. Οι ναρκέμποροι καραδοκούσαν. Την έπεισαν, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, ότι οι ουσίες ήταν η λύση. Δοκίμασε μία φορά αλλά ήταν αρκετό. Όχι όμως και για τους διακινητές. Εκείνοι δοκίμασαν πάνω της κάθε μίξη ναρκωτικών μέχρι την τελευταία φορά, μέχρι που το 16χρονο κορίτσι έσβησε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Η ανήλικη βρέθηκε σχεδόν αναίσθητη στις 6 Νοεμβρίου σε ένα σπίτι στον Βύρωνα, όπου σύμφωνα με τη μαρτυρία φίλης της έκανε χρήση ενός κοκτέιλ σκληρών ναρκωτικών που περιλάμβανε σίσα, κάνναβη και χάπια για επιληψία.

Η τελευταία δόση του θανάτου

Ήταν 5 Νοεμβρίου όταν η 16χρονη μαζί με άλλα τέσσερα άτομα πήγαν σε διαμέρισμα στον Βύρωνα. Όλο το βραδύ έκαναν χρήση ουσιών με αποτέλεσμα το πρωί να την βρει η φίλη της αναίσθητη και να καλέσει το ΕΚΑΒ.

Το νεαρό κορίτσι από τότε που έμπλεξε με τις συγκεκριμένες παρέες απομακρύνθηκε από την οικογένειά της, ενώ κατέληξε στο νοσοκομείο χωρίς τα προσωπικά της αντικείμενα.

«Είναι ιδιαίτερα τοξικά»

«Με αφορμή τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, έρχεται πάλι στην επιφάνεια το θέμα των νέων συνθετικών ναρκωτικών. Το σίσα ανήκει σε μια νέα γενιά ναρκωτικών που είναι συνθετικά, χημικά, ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να παραχθούν με πολύ εύκολο τρόπο σε πρόχειρα στημένα εργαστήρια, σε κουζίνες σπιτιών μπορεί να γίνει, με φθηνά υλικά, άρα να έχουν φθηνό κόστος», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης,

«Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ιδιαίτερα τοξικά, περιέχουν διεγερτικές ουσίες. Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται μίξη αυτών των ουσιών με διάφορες άλλες ταυτόχρονα, οπότε είναι ιδιαίτερα τοξικά και εθιστικά. (…) Ουσίες τόσο τοξικές στον εγκέφαλο που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές βλάβες».

Μεταξύ των άλλων, το πρόβλημα είναι πως η χρήση αυτών των ουσιών «ξεκινάει από πολύ νεαρές ηλικίες, ιδίως αυτού του τύπου των ναρκωτικών γιατί είναι και φτηνά, και φαίνεται ότι από τα 13 και τα 14 έτη ξεκινούν. Οι ψυχοδραστικές ουσίες είναι της μόδας διεθνώς».

Όσο για την ποινική μεταχείριση των εμπόρων;

«Από τον νόμο υπάρχει η ακριβώς ίδια μεταχείριση», είτε πρόκειται για τα γνωστά ναρκωτικά, όπως ηρωίνη και κοκαΐνη, είτε για τα νέου τύπου, λέει από την πλευρά της η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη.

«Οι δράστες έχουν πλέον ποινές οι οποίες αφορούν την ισόβια κάθειρξη γιατί το κορίτσι αυτό πέθανε, με αποτέλεσμα πέραν των κατηγοριών όπως συμμορία, παραβίαση νόμων για τα ναρκωτικά, πλέον μιλάμε για χρήση ναρκωτικών που οδήγησε στη δολοφονία του παιδιού αυτού».


Πηγή