Παρελθόν αποτελεί οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου, με τους βουλευτές να κάνουν γνωστή την ανεξαρτητοποίησή τους στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης και του ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι βουλευτές της ομάδας των «6+6» που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζειμπεκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ και Χαρίτσης Αλέξης.

Η νέα ΚΟ

Στους 9 βουλευτές της τάσης Αχτσιόγλου που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να προστεθούν και οι δύο βουλευτές της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν νωρίτερα. Έτσι, με την προσθήκη των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα αναμένεται να σχηματίσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, με άγνωστο ακόμα επικεφαλής.

ο Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για μια «δύσκολη απόφαση» και συμπλήρωσε ότι «είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεχθήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια. Για εμάς από εδώ και πέρα, το κρίσιμο είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος επιβεβαίωσε τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με 11 μέλη μαζί με τους Τσακαλώτο και Πέρκα. Σε ερωτήματα που δέχτηκε για το αν ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει την προεδρία της, ανέφερε: «Να περιμένετε λίγες ημέρες. Θα τα δείτε όλα, κάντε υπομονή».

Ποιες οι δυνατότητες της νέας ΚΟ

Η νέα ΚΟ που αναμένεται να διαμορφωθεί και θα πρέπει να έχει και όνομα για να υπάρξει στη Βουλή, έχει 11 βουλευτές, είναι αριθμητικά το ένατο κόμμα που σχηματίζεται, και το 7ο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα γιατί προηγείται και από την Πλεύση Ελευθερίας και από τη Νίκη.

Η συγκρότηση της ΚΟ δίδει κάποια χαρακτηριστικά προκειμένου να πολιτευθεί κανείς με αυτήν. Δίδει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σε όλες τις κορυφαίες συζητήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα στη Βουλή.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα να πάρουν γραφεία για κάποιους επιπλέον επιστημονικούς συνεργάτες.

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να πάρουν τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης γιατί αυτή δίνεται στα κόμματα με βάση το εκλογικό τους αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα παίρνει την χρηματοδότηση.

Ο κ. Χοιραδικής, πρώην στέλεχος της Πλεύσης Ελευθερίας, διέψευσε ότι ήρθε σε επαφή με στελέχη της Ομπρέλας  και δήλωσε ότι μένει ανεξάρτητος.

Η στάση της Έφης Αχτσιόγλου

Η κ. Αχτσιόγλου λείπει στο εξωτερικό και επιστρέφει σήμερα. Το δεύτερο δεδομένο είναι η συζήτηση που θα ανοίξει τώρα τόσο η ομάδα Αχτσιόγλου και η Ομπρέλα για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της νέας ΚΟ.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Χαρίτση. Στόχος είναι να υπάρξει συγκροτημένη παρουσία στην συζήτηση που έρχεται για τον προϋπολογισμό.


Πηγή