«Είναι η μόνη απόφαση που νιώθουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε και όλα αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, με την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά: «Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει».

Στην Κουμουνδούρου η εντολή για πυρ κατά των αποχωρούντων δόθηκε άμεσα και το άδειασμά τους είναι γεμάτο αιχμές.

«Η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Ιστορία θα κρίνει», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει την ανάσα του ΠΑΣΟΚ

Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν είναι οι Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζειμπεκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιουρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Την κίνηση περίμενε από καιρό ο Στέφανος Κασσελάκης, που είχε προλάβει να μιλήσει για αποστάτες. Οι βουλευτές από τη μεριά τους δίνουν το δικό τους στίγμα για την απόφασή τους να φύγουν.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή», αναφέρεται στο κείμενο των αποχωρούντων.

Επικεφαλής του νέου σχηματισμού φέρεται να αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, με την Έφη Αχτσιόγλου να παραμένει προς το παρόν σε δεύτερο πλάνο.

Πλέον η γεωγραφία της Βουλής αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα με μόλις όμως 36 βουλευτές, μόλις 4 πάνω από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το νέο κόμμα είναι 6 σε κοινοβουλευτική δύναμη, μαζί με τους Σπαρτιάτες και πάνω από τη Νίκη, που έχει 10, και την Πλεύση Ελευθερίας που έχει 6.

Ο ανεξάρτητος από την Πλεύση Ελευθερίας Χουρδάκης, που φερόταν να είναι ο 12ος, ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί στο νέο κόμμα.

Την ίδια ώρα από την ορθάνοιχτη πόρτα περνούν και στελέχη της ΚΕ και στελέχη του εξωτερικού, όπως ο Αντώνης Τζανακόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στην Ευρωβουλή από τους 6 που ξεκίνησε, μόνο με την Κουντουρά και τον Κώστα Αρβανίτη.

Λάθος οι αποχωρήσεις λέει ο Φάμελλος

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος θα πει πως οι αποχωρήσεις ήταν λάθος και πως έπρεπε να γίνει συζήτηση. Μέσα στον χαμό γρίφος παραμένει η στάση Τσίπρα, με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο να λέει πως «ό,,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ το ελέγχει ο Τσίπρας και αυτος μεθόδευσε την άσχημη κατάσταση».


Πηγή