Ακροδεξιός, λαϊκιστής, αντιευρωπαϊστής και ένθερμος υποστηρικτής της κατάργησης του ασύλου για τους μετανάστες. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον νικητή των Ολλανδικών εκλογών, Γκερτ Βίλντερς.

Από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου, το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς συγκέντρωσε 37 έδρες, 12 παραπάνω από τον συνασπισμό του Φρανς Τίμερμανς.

Ο Βίλντερς πανηγυρίζει όμως δεν θα είναι εύκολο να σχηματίσει κυβέρνηση αφού κανένα κόμμα δεν συμμερίζεται τις αντιευρωπαϊκές ιδέες του.

«Θα συνεργαστούμε με άλλα κόμματα γιατί αυτό μας αρέσει και θα δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ο Ολλανδός πολίτης αξίζει το Κόμμα της Ελευθερίας να είναι στην επόμενη κυβέρνηση και αυτό θα συμβεί».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν μήνες συνομιλιών για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Ο Γκερτ Βίλντερς θέλει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην ΕΕ.

«Αυτή η ψήφος για τον Γκερτ Βίλντερς δεν είναι εντολή για έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ, με τίποτα. Το 80% της Ολλανδίας υποστηρίζει την ΕΕ, είναι κατά του Nexit», σημείωσε αναλυτής.

Στο πρόγραμμά των ακροδεξιών προβλέπονται πάγωμα του ασύλου, πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική και επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο.

Για τους δε παράτυπους μετανάστες, σύλληψη και απέλαση.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του PVV αναφέρεται πως η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα, οπότε δεν θα έχει ούτε μουσουλμανικά σχολεία, ούτε Κοράνι, ούτε τεμένη.


Πηγή