«Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση. Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει ”αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι 9 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου μιλούν για χυδαιότητα που επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής τους να φύγουν από το κόμμα Κασσελάκη, όπως χαρακτηρίζουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα», αναφέρει η ομάδα Αχτσιόγλου.

Νέο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν και είχε απομείνει η μισή Πολιτική Γραμματεία μετά τη διάσπαση, το όργανο συνεδρίασε τέσσερις ώρες με στελέχη της ομάδας που συγκροτούν τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση να ασκούν σκληρή κριτική στην ηγετική ομάδα για τις αποχωρήσεις.

«Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση. Είναι λάθος οι αποχωρήσεις άρα διαφωνώ με τα αποστάτες, αποστασία και όσα παρόμοια λέγονται», δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση ήταν πολιτική. Έπρεπε να φτιαχτεί ένας ευρύτερος χώρος για να βρουν «φωνή» όλες οι ομάδες που αυτή τη στιγμή δεν έβρισκαν. Από τα 18 μου έχω υπηρετήσει το κόμμα και δεν έχω ξαναβρεθεί τόσο δύσκολη θέση», ανέφερε ο Φερχάτ Οζγκιούρ, ανεξάρτητος βουλευτής.

«Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη. «Κέρδισαν» οι ακραίοι. Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Αποχωρήσεις με… «ψυχή βαθιά»

Οι αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ πάντως συνεχίζονται και το ένα μετά το άλλο τα στελέχη στέλνουν επιστολές στις οργανώσεις τους και στο κόμμα. Σειρά πήραν σήμερα ο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα και και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη νέα πορεία, δεν είμαι σίγουρος για τα κυβικά του οχήματος, αλλά βλέπω ένα καθαρό ορίζοντα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Μετά από 43 συναπτά έτη στην οργανωμένη πάλη, από σήμερα είμαι ανένταχτος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, παρ’ ότι αναγκαστική, όπως τα καταλαβαίνω τα πράγματα. Ψυχή βαθιά», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης, πρώην μέλος του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτο κόμμα και στη δημοσκόπηση της Ρulse για το ΣΚΑΪ συγκεντρώνοντας 12,5% πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει δεύτερο σε μια ακόμη δημοσκόπηση με 13% στη δεύτερη θέση με τη ΝΔ να διατηρεί προβάδισμα 20 μονάδων με 33%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί φυγή προς τα μπρος με το σχεδιασμό πλέον να επικεντρώνει περισσότερο στην εκλογική διάταξη του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών.

Τι θα γίνει με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης μπαίνει σε μία διαδικασία αλλαγής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, θα εστιάσει την προσοχή του στην εκλογική διάταξη ενόψει των ευρωεκλογών με το συνέδριο να πηγαίνει σε δευτερο φόντο.

Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναβολή του συνεδρίου με τον Διονύση Τεμπενόρα να αντιδράει σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.


Πηγή