Αισιοδοξία και μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στην Ουάσινγκτον για την συμφωνία που επετεύχθη αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ομαλά.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν παρασκηνιακά μεγάλο ρόλο σε διπλωματικό και συντονιστικό επίπεδο. Ο Τζο Μπάιντεν είχε στείλει στην περιοχή τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τον έμπειρο διπλωμάτη Μπρεντ Μαγκέλκ, ο οποίος πήγαινε από τα Ιεροσόλυμα στο Κατάρ και πίσω.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, ενώ ο Μαγκέλκ είχε δώσει και ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον Μπένιαμιν Νετανιάχου, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την επόμενη μέρα να υπάρξει μία ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς το ως απαράδεκτη πράξη.

Επιπλέον οι ΗΠΑ τόνισαν πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το momentum που θα υπάρξει όταν τελειώσει όλο αυτό, για μια ενδεχόμενη λύση μεταξύ των 2 κρατών.

Στον Λευκό Οίκο «χαμογελούν» καθώς μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και Αμερικανοί πολίτες, και επίσης αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει ως φόρμουλα και να υπάρξουν και άλλες απελευθερώσεις και καταπαύσεις πυρών.

Η Ουάσινγκτον πιέζει το Κατάρ να ασκήσει πίεση με την σειρά του στη Χαμάς, προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένη λίστα, με τα ονόματα των ομήρων.

Αυτό έως τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό, και θεωρούν πως αυτή η συμφωνία αποτελεί φόρμουλα για την συνέχεια και την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.


Πηγή