Μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψή της.

Πριν από έξι μήνες, στις 23 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε πιλοτικά μία ψηφιακή εφαρμογή, το «κουμπί πανικού» (panic button), στις περιοχές ευθύνης των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, προς το παρόν.

Στόχος είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν οι γυναίκες σε κίνδυνο πατούν το κουμπί. Η εφαρμογή εγκαθίσταται στο smartphone της δικαιούχου και μέσω αυτής μπορεί να ενημερώσει με ασφαλή και άμεσο τρόπο την Αστυνομία όταν νιώθει ότι απειλείται η σωματική ακεραιότητά της ή η ζωή της.

Έχει δημιουργηθεί με τέτοιον τρόπο που να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμη και αναγνωρίσιμη από τον κακοποιητή, ώστε να μπορεί η γυναίκα εύκολα και άμεσα να τη χρησιμοποιήσει την ώρα που κινδυνεύει, χωρίς να γίνει αντιληπτή,

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εφαρμογή.

«Φέτος η ΕΛ.ΑΣ. και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται εκεί ώστε να υποδεχτούν αυτές τις γυναίκες για να μιλήσουν. Φέτος, δεχτήκαμε πάνω από 7.000 καταγγελίες από γυναίκες. Υπάρχουν και δομές από το υπουργείο Οικογένειας. Με το panic button 738 γυναίκες ζήτησαν να λάβουν την  εφαρμογή και 120 το πάτησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις επενέβη η αστυνομία μέσα σε τρία λεπτά και τις έσωσε».

Η εγκληματικότητα μεταξύ ανηλίκων και ύποπτο όχημα στο Παλαιό Φάληρο

Αναφερόμενη στα περιστατικά εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων είπε πως είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που καλείται η αστυνομία μα ελέγξει στο τέλος, όταν δηλαδή έχει διαπράξει ένα έγκλημα ο ανήλικος.

«Κάνουμε κάποιες δράσεις σε σημεία που έχουμε παρατηρήσει πως συμβαίνουν συχνά. Τον μήνα Οκτώβρη είναι πιο λίγα τα περιστατικά συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το ύποπτο όχημα που εντοπίστηκε στο Παλαιό Φάληρο και μέσα βρέθηκε όπλο, πιθανόν καλάσνικοφ, και γεμιστήρες, η κ. Δημογλίδου είπε πως   το όχημα βρίσκεται στην Υποδιεύθυνση για παραπάνω έρευνα.

«Οι πληροφορίες δείχνουν για εγκληματίες του ποινικού δικαίου».

Σε σχέση με τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών είπε πως βρίσκεται σε διαβούλευση το συγκεκριμένο μέτρο και οι αστυνομικοί είναι θετικοί σε αυτό.


Πηγή