Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «καλημέρα» της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, μιλώντας στο BBC έθεσε το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, υπενθυμίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας καθώς κλάπηκαν από τον Έλγιν.

«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα την Τρίτη στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αύριο στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάμμερ, ο οποιος σύμφωνα με ρεπορτάζ στη Βρετανία έχει πει ότι θα επιστρέφουν τα γλυπτά στην Ελλάδα αν εκλεγεί πρωθυπουργός.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι στην στην πρώτη τετραετία πετύχαμε τη ριζική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ του ελληνικού αιτήματος και τώρα αισιοδοξούμε για μια συμφωνία παρότι δεν είμαστε ακόμα κοντά

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ελπίζω… Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, θα το επαναλάβω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία που είναι χώρα διέλευσης βάζοντας στο στόχαστρο τους διακινητές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω τόσο πολύ να διασφαλίσω ότι τα σκάφη δεν αποπλέουν καν από τις ακτές. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και την τουρκική Ακτοφυλακή. Αυτός, πραγματικά, είναι ο τρόπος για να σώσουμε ζωές».

Πάντως λίγες ημέρες πριν τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθηνα στις 7 Δεκεμβριου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αντίθετος στην προσέγγιση των δυο χωρών και χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο «πειρατή».

«Όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως “πειρατής” δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”. Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσμένα, το συζητάμε. Αλλά όχι πριν…», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν: «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της».

Ο πρωθυπουργός στο BBC αναφέρθηκε και στην πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω.


Πηγή