Βρίσκεται μέσα στο καλάθι που του έχουν ρίξει και σιγά σιγά τον ανεβάζουν με σύρμα μέσα στο ελικόπτερο.

Κολυμπούσε επί τρεις ώρες πάνω σε βαρέλι. Ασθενοφόρο τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όλα όσα κατέθεσε στις αστυνομικές αρχές.

«Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα», περιέγραψε ο διασωθείς.

Η μαρτύρια του αυτή ότι δηλαδή το εν λόγω πλοίο έμπαζε νερά από το προηγούμενο βράδυ γεννά ερωτήματα για ποιο λόγο ο πλοίαρχος δεν εξέπεμψε νωρίτερα σήμα κινδύνου στο κέντρο επιχειρήσεων παρά τους ειδοποίησε την επόμενη ημέρα, στις 7 το πρωί κάνοντας λόγο μόνο για μηχανική βλάβη και όχι για εισροή υδάτων.

Ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος δήλωσε: «Από την κατάθεση του που έχει ληφθεί από τον διασωθέντα, μάθαμε ότι το πλοίο είχε εισροή υδάτων από το προηγούμενο βράδυ πράγμα για το οποίο δεν ενημερώθηκε ποτέ ο θάλαμος επιχειρήσεων ούτως ώστε να ξεκινήσουμε μια διαφορετική επιχείρηση».

Ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών εξήγησε:

«Υπάρχουν κάποια ανοίγματα στα αμπάρια που κατεβαίνεις κάτω. Οπότε το πιθανότερο είναι κάποια από αυτά τα ανοίγματα να μην ήταν κλειστά».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνολικά 12 αγνοούμενων με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή να είναι βελτιωμένες σε σχέση με χτες.

«Υπάρχουν μικρές πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες. Ανέφερε ο διασωθείς ότι είδε 5 να βουτούν στη θάλασσα. Αυτοί οι 5 με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εντοπιστούν», συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Βίντεο ντοκουμέντο

Τα κύματα σκεπάζουν τα αμπάρια ενώ οι μουσαμάδες έχουν ξηλωθεί.

Είναι το τελευταίο βίντεο που τραβήχτηκε στο –όπως αποδείχθηκε- μοιραίο φορτηγό πλοίο πριν βυθιστεί στα νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Είναι εμφανής τόσο η θαλασσοταραχή που επικρατεί μεσοπέλαγα όσο και η κλίση που έχει πάρει προς τα δεξιά το φορτηγό πλοίο που μετέφερε 6.000 τόνους αλάτι.

«Εκείνο που είναι το πιο επικίνδυνο είναι η μετακίνηση φορτίου. Όπως βάζουμε ζάχαρη σε ένα κουτί κάνει ένα βουναλάκι. Όταν αρχίσει το πλοίο και κινείται δεξιά αριστερά, το φορτίο κινείται και συνήθως προς τη δυσμενή πλευρά», σημείωσε ο κ. Γρηγορόπουλος.

Με τις συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς με 9 μποφόρ ανέμους και κύματα 4 μέτρων, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτό το πλοίο, που ήδη έμπαζε νερά ήταν η μηχανική βλάβη. Κάτι που συνέβη με αποτέλεσμα το μοιραίο Raptor να γίνει έρμαιο των κυμάτων και εν συνεχεία να βουλιάξει.

«Ο καπετάνιος φροντίζει να πηγαίνει κόντρα στο κύμα. Αφού χάλασε η μηχανή τα κύματα έφεραν το πλοίο στο πλάι», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Το χρονικό

Το Raptor μήκους 100 μέτρων ξεκινά από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης στις 3.06 το πρωί 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της σκάλας Ερεσού.

Στις 4.47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι αλλά στις 7.11 ξαναπαρουσιάζουν πρόβλημα και σβήνουν. Τότε είναι και η πρώτη φορά που ο πλοίαρχος ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων για πρόβλημα.

Μία ώρα μετά, στις 08 και 20 το πλοίο παίρνει κλίση και χάνεται από τα ραντάρ.

«Το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του RAPTOR ότι έχει μηχανική βλάβη περίπου στις 7 χτες. Στις 8.20 εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο κανάλι 16 το επονομαζόμενο MAYDAY, δηλώνοντας ότι το πλοίο έχει πάρει κλήση».

Άμεσα δεσμεύτηκε παραπλέον το οποίο ομοίως δήλωσε ότι τον έχασε από τα ραντάρ τα τοπικά του και δεν βρέθηκε ποτέ κάποιο ίχνος του πλοίου.

Ένας νεκρός, ένας ναυαγός και 12 αγννοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός με τις έρευνες να συνεχίζονται από: 2 πλωτά του λιμενικού, 4 παραπλέοντα πλοία, 1 φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και 1 ελικόπτερο του Λιμενικού. Ενώ από το πρωί συμμετέχει και αεροσκάφος της FRONTEX.

Συνολικά τα μέλη του πληρώματος ήταν 14 από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Πώς το «Raptor» κατέληξε να βυθιστεί

Ο Νίκος Σπανός, ναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α. & διεθνής πραγματογνώμονας, μίλησε στο LIVE NEWS για τον τρόπο με τον  οποίο το «Raptor» κατέληξε να βυθιστεί.

«Είναι ένα παλιό πλοίο το οποίο δεν πλησίαζε ευρωπαϊκά λιμάνια και δεν έκανε ελέγχους. Τον Αύγουστο βρέθηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι και σε επιθεώρηση βρέθηκαν 65 ελλείψεις, εκ των οποίων οι 45 ήταν πολύ επικίνδυνες για το πλοίο. Ο καπετάνιος αντί να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα, το σιωπούν και φτάνουμε τα ξημερώματα πριν βυθιστεί, και βλέποντας πως βουλιάζουν, για να ειδοποιήσει. Πιστεύω πως στην πορεία το πλοίο κόπηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε από την μετατόπιση και με δεδομένο την κακή του συντήρηση».


Πηγή