Το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη αναφέρει ότι – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – και το πλοίο και η εταιρεία είναι στην μαύρη λίστα ελέγχου της Ναυσιπλοΐας για διάφορους λόγους.

Μεταξύ αυτών των λόγων είναι η σημαία από τις Κομόρες που φέρει. Στην συνέχεια επανειλημμένοι έλεγχοι σε αυτό το πλοίο έχουν καταδείξει ότι προχωρά σε σειρά παραβιάσεων και παρανομιών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο στην Βουλγαρία έγινε έλεγχος στον συγκεκριμένο πλοίο, όπου διαπιστώθηκαν συνολικά 65 παραβάσεις. Δεν είχε πιστοποιητικό ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος αλλά και μέλη του πληρώματος.

Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και κατανάλωσης καυσίμων, δείγμα ότι το πλοίο είχε κι άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει κι επιπλέον δρομολόγια.

Στο εν λόγω ταξίδι στην Βουλγαρία είχε αποδειχθεί ότι έκανε κι άλλες στάσεις το πλοίο και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης.

Όταν ρωτήθηκε ο πλοίαρχος γι’ αυτές τις στάσεις είχε απαντήσει «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης άλλους αγοραστούς».

Επιπλέον πλοίο της ίδιας εταιρείας είχε βυθιστεί στην Κίσσαμο Χανίων.

Το χρονικό της βύθισης

Το ράπτορ μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. 14 τα μέλη του πληρώματος, από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07:11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται.


Πηγή