Σφοδρές αντιδράσεις  προκάλεσε η ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης για σήμερα, συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή.

Ο Ρίσι Σούνακ εδώ και καιρό είχε δείξει τις προθέσεις του όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα, ένα αίτημα που επανέλαβε με σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο BBC.

Μπορεί μεν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ήταν επίσημη αλλά επίσκεψη εργασίας, ωστόσο, οι εθιμοτυπίες των δύο χωρών είχαν συνεννοηθεί εδώ και καιρό προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει για όλες τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως είπε η δημοσιογράφος, Χριστίνα Κοραή, οι Βρετανοί γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα διέψευσε ότι ήταν εκτός ατζέντας το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον, επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και  πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά, η οποία θεώρησε ως δεδομένο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη ακυρώθηκε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον κ. Στάρμερ, ο οποίος  είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.


Πηγή