«Το ένα είχε σπασμούς, το άλλο λιποθύμησε, το τρίτο του μιλούσες και δεν αντιδρούσε. Ήρθε το ασθενοφόρο τα πήρε. Έχουμε στεναχωρηθεί όλοι», δήλωσε μία καθηγήτρια.

Άμεσα τα παιδιά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Είναι καλά στην υγεία τους ενώ ο συμμαθητής που φέρεται να τους τα έδωσε έχει προσαχθεί για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις στο τμήμα παρουσία των γονιών του.

Η νοσηλεύτρια του σχολείου, που πρώτη εξέτασε τα παιδιά, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως όσα γράφονται στα τοπικά site δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Δεν ήταν παιδιά λιπόθυμα και τέτοια που γράφουν. Ούτε έπαιρναν ουσίες που γράφουν σε κάποια site. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη εδώ πέρα. Δηλαδή δεν είχε κάνει με ουσίες και ότι ήταν στην τουαλέτα και ήταν λιπόθυμα και όλα αυτά που έχω διαβάσει».

Τα συμπτώματα

Η ίδια περιγράφει τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα τρία 15χρονα, τα οποία ένιωθαν ζαλάδες, τάσεις προς έμετο και αδυναμία.

«Αισθάνονταν κάποια ζάλη, μια αδιαθεσία. Είχαν τάση προς έμετο και δεν ήταν καλά. Δεν μπορούσαν, ζαλίζονταν. Δεν μπορούσαν να σηκωθούν. Πήραμε το ΕΚΑΒ να τους πάρει. Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες τι και πώς».

Η σχολική κοινότητα παρακολουθούσε σοκαρισμένη τη μεταφορά των μαθητών στο νοσοκομείο.

«Το έμαθα από τους μαθητές, έκανα μάθημα. Βγήκα έξω είδα το σχολείο ανάστατο, τα παιδιά τα πήρε ασθενοφόρο», δήλωσε μία καθηγήτρια.

«Είδα ένα παιδί να το παίρνουν με φορείο και το έβαλαν στο περιπολικό και κάνανε πάρα πολύ ώρα», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Είναι συγκλονιστικό πως την ώρα που ο μαθητής μεταφερόταν με φορείο στο νοσοκομείο ένα περιπολικό οδηγούσε τον 15χρονο συμμαθητή που τους έδωσε τα στικάκια στο τμήμα για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.

Κόλλησαν τα στικάκια στα ούλα τους

Τα δύο κορίτσια 15 ετών και το 14χρονο αγόρι πήραν από τον 15χρονο συμμαθητή τους τα στικάκια νικοτίνης που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος και τα τοποθέτησαν στα ούλα τους.

«Κάποιες μαθήτριες πήραν από έναν συμμαθητή τους ένα σακουλάκι με άσπρη ουσία που είναι νικοτίνη. Ήταν ένα μικρό σακουλάκι με άσπρη ουσία που είναι νικοτίνη, λένε την παίρνουν από τα περίπτερα», ανέφερε η καθηγήτρια.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν χρησιμοποίησαν μεγαλύτερη από την επιτρεπτή ποσότητα, γεγονός που τους προκάλεσε κρίση πανικού και τάση λιποθυμίας.

Τι είναι το στικ… νικοτίνης

Μοιάζει με τσίχλα. Τοποθετείται στα ούλα πάνω από τα δόντια και βοηθάει τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. Όμως όσοι δεν είναι καπνιστές και άρα δεν είναι εθισμένοι στην νικοτίνη ενδέχεται να εμφανίσουν μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Χρησιμοποιούν ασπερτάμη για να δώσουν γεύση στα στικ και μπορείτε να γκουγκλάρετε τις παρενέργειες της ασπερτάμης και βλέπεις πονεκεφάλους, ζαλάδες, σπασμούς, κατάθλιψη».

Ρεπορτάζ στην αμερικανική τηλεόραση πριν από 4 χρόνια προειδοποιούσε για τη νέα μόδα στις τάξεις των εφήβων που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Έχοντας την πίεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι γονείς ανησυχούν αν τα στικ μετατρέπεται σε μια δημοφιλή εναλλακτική».

«Αυτά είναι τα στικ νικοτίνης και μοιάζουν πολύ με τσίχλα. Δεν έχουν καπνό αλλά εμπεριέχουν νικοτίνη. Είναι σαν ‘’μασώμενο’’ καπνό αλλά σε μορφή στικ. Οι ειδικοί λένε ότι η νέα μόδα εθισμού στους εφήβους και ότι αυτά τα στικ μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα μικρούς εφήβους».

Τέσσερα χρόνια μετά έφτασε και στη χώρα μας με τους μαθητές της τρίτης Γυμνασίου να καταλήγουν στο νοσοκομείο με τάσεις λιποθυμίας. Αυτή την στιγμή, τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου.

«Τα παιδιά ήρθαν κατά τις 11 η ώρα το πρωί. Η κατάσταση της υγείας τους ήταν καλή», είπε ο καθηγητής χειρουργικής Διοικητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης.

Ο 15χρονος συμμαθητής των παιδιών, που τους έδωσε τα στικάκια νικοτίνης, ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Τι συνέβη και οδηγήθηκαν στη λιποθυμία οι μαθητές

Η Άννα Παρδάλη, παιδίατρος, μίλησε στο LIVE NEWS για το τι οδήγησε στη λιποθυμία τους μαθητές.

«Φαίνεται να είναι μία νέα μόδα, όπως αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οτιδήποτε έχει νικοτίνη είναι ουσία απαγορευμένη στα παιδιά, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να συμβεί ταχυκαρδία, να λιποθυμήσει και σε μακροχρόνια χρήση να προκαλέσει εθισμό».


Πηγή