Λίγη ώρα νωρίτερα είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε περαστικούς κοντά στον Πύργο του Άιφελ, στην πολύβουη καρδιά του Παρισιού.

Φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», δηλαδή ο «Ο Θεός είναι μεγάλος», σκότωσε έναν 23χρονο Γερμανό τουρίστα και τράπηκε σε φυγή όταν ένας οδηγός ταξί παρενέβη για να τον σταματήσει.

«Είδα έναν άνδρα να βγαίνει από το κτίριο. Ήταν περίπου 70 ετών. Ήταν λουσμένος στο αίμα, η λευκή μπλούζα του σχεδόν δεν φαινόταν. Είχε αίματα παντού. Μετά συνάντησα και μου είπε ότι κάποιος επιτίθεται στον κόσμο μέσα στο κτίριο με μαχαίρια και σφυριά», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο άνδρας επιτέθηκε και στους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, οι οποίοι κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν με τέιζερ.

Δράστης της επίθεσης είναι ο 26χρονος Αρμάν Ραζαπούρ Μιγιανουάμπ. Γεννήθηκε στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς και ήταν γνωστός στις αρχές για ριζοσπαστικό ισλαμισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια ώρα πριν βγει στο κέντρο του Παρισιού κρατώντας μαχαίρι και σφυρί, ανάρτησε στο προφίλ του στο Twitter βίντεο στο οποίο φορά γυαλιά και έχει κρύψει το πρόσωπό του με μια μάσκα προστασίας.

Το 2016 ο δράστης είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε επίθεση σε προάστιο του Παρισιού και καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών. Αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε τα τέσσερα χρόνια της ποινής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος είχε επαφές με τον ισλαμιστή εξτρεμιστή Abdoullakh Anzorov, ο οποίος αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Samuel Paty το 2020, επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του, καθώς και με άλλους ισλαμιστές που σκότωσαν δύο αστυνομικούς και έναν ιερέα σε επιθέσεις με μαχαίρι.


Πηγή