Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε νέα σελίδα και ζήτησε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Πεζός μετέβη στο Μαξίμου για τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. O Έλληνας πρωθυπουργός τον περίμενε και ο Ερντογάν με μια θερμή χειραψία επιχείρησε να γκρεμίσει το τείχος που ο ίδιος είχε υψώσει όταν έλεγε πως δε θα συναντήσει ποτέ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η πολυπληθής συνοδεία του Τούρκου προέδρου έκανε επαφές με Έλληνες υπουργούς. Στο επίκεντρο μπήκε ο πολιτισμός στη συνάντηση με την Λίνα Μενδώνη, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το τετ α τετ του υπουργού Άμυνας στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στις φωτογραφίες που έβαλε στο Twitter, φαίνεται το παχύ σημειωματάριο του αποστράτου στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ γεμάτο σημειώσεις και κάποιες τονισμένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το εμπρηστικό παρελθόν του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν. Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογαν επέμεινε εμπρηστικά στα περί τουρκικής μειονότητας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση για τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο Ερντογάν απάντησε με χειροκρότημα στη δέσμευση του πρωθυπουργού για σεβασμό στα δικαιώματα της μειονότητας.

«Σβήνει» στην πράξη τις αμφισβητήσεις

Στις αποσκευές των Τούρκων και μία σειρά από εμπορικές συμφωνίες για την ενίσχυση κυρίως του τουρισμού, ενώ μπήκε το στοίχημα να φτάσουν από τα 5,5 δισ. στα 10 οι εμπορικές συναλλαγές. Η Ελλάδα έκανε από την μεριά της πιο εύκολη τη μετάβαση σε 10 ελληνικά νησιά για τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν συνάντησε και εκπροσώπους της μειονότητας στην τουρκική πρεσβεία. Η τουρκική πρεσβεία (όπως και κάθε πρεσβεία) θεωρείται τουρκικό έδαφος και βρίσκεται στη Βασιλέως Γεωργίου, κοντά στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυτήν τη φορά απέφυγε να πάει αυτοπροσώπως στη μειονότητα, από την άλλη δεν ήθελε να δημιουργήσει δυσαρέσκειες, όπως έγινε το 1988 όταν Οζάλ και Παπανδρέου έθεσαν τη βάση για “ήρεμα νερά” και στις εφημερίδες της μειονότητας μπήκαν σκίτσα με το “περιστέρι” της ειρήνης να κουτσουλάει τη Ροδόπη.

Την Άνοιξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν πρότεινε να καθιερωθούν ετήσιες συναντήσεις.


Πηγή