Η αγγλική λέξη που ακούστηκε να λέει, ο λάθος δρόμος που πήρε όταν ξεκίνησε να περπατάει μπροστά από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι το χαμόγελό του, μετά τις κοινές δηλώσεις.

Η απόφασή του, να μην κοιτάξει ούτε στιγμή τους Εύζωνες που του απέδιδαν τιμές, το… μάλλον καθυστερημένο τρέξιμο σωματοφύλακά του, για να τραβήξει έγκαιρα την καρέκλα που καθόταν στο Προεδρικό για να υπογράψει στο βιβλίο των επισκεπτών, τα κοινά χειροκροτήματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της πρωτεύουσας, τον θηριώδη άντρα από την προσωπική του ασφάλεια που ξεχώριζε από τους υπόλοιπους στο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω ύψους και τα αργά βήματα του 69χρονου Τούρκου προέδρου, συνθέτουν το άλμπουμ της επίσκεψής του, στην Αθήνα.

Μιας επίσκεψης που θύμιζε ελάχιστα όπως θα δούμε την αντίστοιχη του 2017.

Για λόγους ασφαλείας ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα νωρίτερα. Αντί για τις 11 το πρωί, στις 10:12 λεπτά, το προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας προσγειωνόταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στις 10:29 ο Ταγίπ Ερντογάν παραδίδει το κινητό του τηλέφωνο χαιρετάει με ένα νεύμα τους πιλότους και αρχίζει να κατεβαίνει από τη σκάλα. Τον περιμένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τα λόγια που ανταλλάσσουν να μην περνούν από τα ανοιχτά μικρόφωνα.

Με μπλε γραβάτα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και κόκκινη ο Τούρκος πρόεδρος κάνουν τις τελευταίες χειραψίες τους, στο αεροδρόμιο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κοιτάει σε αυτό το σημείο το ρολόι του, που δείχνει 10:31. Είναι η ώρα που παίρνει το δρόμο για την λιμουζίνα που τον περιμένει και λίγο αργότερα θα τον μεταφέρει στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σε κάθε του βήμα κοντά, 47 άντρες από την προσωπική του ασφάλεια, που τις προηγούμενες μέρες είχαν πάρει ειδική άδεια απ τις ελληνικές αρχές για να οπλοφορούν.

Στις 11:03 λεπτά η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ξεκινά για το Προεδρικό Μέγαρο, με τους ελεύθερους σκοπευτές να παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, τους Εύζωνες της προεδρικής φρουράς να παίρνουν τις θέσεις τους, με τον γνωστό εντυπωσιακό τους βηματισμό, το κόκκινο χαλί του προεδρικού να καθαρίζεται μετά το στρώσιμο και το κέντρο της Αθήνας να έχει γίνει απροσπέλαστο. Οι συγκεντρώσεις Κυπρίων αλλά κι Κούρδων στη βασιλίσσης Σοφίας τερματίζονται από τους αστυνομικούς πριν καν ξεκινήσουν.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ελέγχουν από κάδους σκουπιδιών μέχρι τις τσάντες και τον εξοπλισμό των δημοσιογράφων. 27 λεπτά μετά την αναχώρησή του, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 11:30, ο Τούρκος πρόεδρος φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να τον περιμένει.

Το σκηνικό, τα λόγια και οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν θυμίζουν σε τίποτα την αντίστοιχη επίσκεψη του 2017. Τότε οι δύο πρόεδροι κάθονταν στον ίδιο καναπέ με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην άκρη κ το πρωί σε ξεχωριστές καρέκλες, με ένα τραπεζάκι ανάμεσά τους. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξηγεί στη μεταφράστρια για να κάνει το δικό της έργο λίγο πιο εύκολο.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν σκονάκια από τον Χολουσί Ακάρ όπως το 2017 και ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πιο ευδιάθετος.

Η σύγκριση της επίσκεψης του 2017 με την σημερινή, απασχόλησαν και τον βρετανικό Guardian που ήθελε να υπενθυμίσει τα όσα είχαν συμβεί πριν από 6 χρόνια.

Το πρωί, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό τόσο στο προεδρικό όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ευχαριστεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το χέρι στην καρδιά και στη συνέχεια να χαιρετάει τους ανταποκριτές.

Στις 12:05 να φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με την πρώτη χειραψία να γίνεται  και να ακολουθεί και μία δεύτερη στην είσοδο, με τον Πίνατ να χαίρεται και να κυνηγάει τις λιχουδιές που του πετούσαν, πιθανότατα για να προχωρήσει λίγο πιο μπροστά και να φανεί στα πλάνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέχεια παίρνουν αγκαλιά τον σκύλο, που έχει καταφέρει να γίνει ατραξιόν τα τελευταία χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως, ο Ερντογάν μπορεί να είπε ότι οι δύο λαοί είναι αδέρφια αλλά και πάλι μίλησε για τουρκική μειονότητα και όχι για μουσουλμανική στη Θράκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον διορθώνει. Το κλίμα πάντως ήταν θερμό όπως δείχνουν και τα κοινά χειροκροτήματα μετά τις δηλώσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να θέλει η επόμενη χειραψία τους, να γίνει κάτω από τα σταντ που μιλούσαν.

Το δώρο του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό είχε ιδιαίτερο συμβολισμό δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, καθώς επρόκειτο για την ιστορία της Γάζας και των Παλαιστινίων, από την τουρκική οπτική γωνία.

Το μενού στο γεύμα εργασίας είχε αναφορές τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική κουζίνα, καθώς περιελάμβανε ντολμαδάκια, ελληνική χωριάτικη σαλάτα, ταραμοσαλάτα, αχνιστό ροφό με άγρια χόρτα, χαλβά και φρούτα.

Η αποψινή τέταρτη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ήταν και πάλι πλούσια σε εικόνες, με ορισμένα στιγμιότυπα να ταξιδεύουν από το πρωί σε κάθε γωνιά του κόσμου μέσω διαδικτύου, αλλά και διεθνών ΜΜΕ.


Πηγή