Στις 5 Απριλίου 1980 τα «Παναθηναϊκά Νέα» αναστάτωσαν το πανελλήνιο, εμφανίζοντας στο πρωτοσέλιδό τους τον Μαραντόνα ως μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού.

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό!!! Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι φίλοι του Παναθηναϊκού πληροφορήθηκαν ότι το ανερχόμενο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συζητούσε με το «τριφύλλι» για να ενταχθεί στην ομάδα το καλοκαίρι του 1980. Λίγους μήνες μετά την απόκτηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα…

Είδηση που δεν επαληθεύτηκε. Άλλωστε ήταν υπερβολικά δύσκολο αν όχι αδύνατο, το νούμερο ένα ταλέντο του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, να δεχθεί να κάνει το ταξίδι στην Αθήνα. Τη στιγμή που ήταν δεδομένο πως άμεσα θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον γι’ αυτόν από κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Κάτι που έγινε λίγο αργότερα και ο Μαραντόνα οδηγήθηκε το 1982 στην Μπαρτσελόνα, που δαπάνησε για την απόκτησή του περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές!!!

Ο Μαραντόνα αποδείχθηκε «όνειρο θερινής νυκτός» για τον Παναθηναϊκό, που απέκτησε πάντως δύο εξαιρετικούς Αργεντινούς ποδοσφαιριστές τον Ιούλιο του 1980. Τον Λουίς Αντρεούτσι από την Κίλμες (μετριότατη η παρουσία του στην Ελλάδα) και τον σπουδαίο μεσοεπιθετικό Ραούλ Άλφαρο που αγωνίστηκε ως ομογενής Μπιστάκης για περίπου δύο μήνες και αποχώρησε από την Ελλάδα, καθώς υπήρξε πρόβλημα με την ελληνοποίησή του (στη συνέχεια έπαιξε και στην Εθνική Αργεντινής).

Η πρώτη φορά που ο Μαραντόνα εμφανίστηκε ως μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού, μάλλον ήταν σενάριο… επιστημονικής φαντασίας. Όχι όμως και η δεύτερη. Το καλοκαίρι του 1994, που ο «Ντιεγκίτο» βρισκόταν στον επίλογο της τεράστιας καριέρας του.

Ο Μαραντόνα συναντήθηκε τυχαία στο Παρίσι με τον συμπατριώτη του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Και οι δύο βρέθηκαν στη Γαλλία για ολιγοήμερες διακοπές (το ζεύγος Ρότσα ήταν μαζί με το ζεύγος Ζαβραδινού). Η συνάντησή τους λίγο έλειψε να οδηγήσει τον σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αθήνα καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγες ημέρες αργότερα με τον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να ενταχθεί στο «τριφύλλι».

Ρότσα και Μαραντόνα ήταν συμπαίκτες στην Εθνική Αργεντινής το 1977. Στο ξεκίνημα της μεγάλης ποδοσφαιρικής καριέρας του Ντιεγκίτο, που δεν απογοητεύτηκε από τον αποκλεισμό του από την αποστολή των Αργεντινών στο Μουντιάλ της επόμενης χρονιάς, καθώς γνώριζε πως πλησίαζε η… ώρα του και ότι το μέλλον του ανήκε.

«Δεν ήθελα να πάρω τέτοια απόφαση και να τον φέρω στον Παναθηναϊκό. Δεν ήμουν ικανός να κουμαντάρω τον Μαραντόνα…» αποκάλυψε αργότερα ο Χουάν Ρότσα, εξηγώντας το λόγο που δεν έγινε η μεγάλη μεταγραφή. Ο Ντιέγκο ολοκλήρωσε την καριέρα του και ο Παναθηναϊκός με καθοδηγητή τον συμπατριώτη του τεχνικό, εκτοξεύτηκε έως τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ 1995-1996, με τριάδα ξένων τους Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ και Χουάν Χοσέ Μπορέλι…

Δέκα χρόνια αργότερα ο Μαραντόνα φόρεσε την κόκκινη φανέλα του Ολυμπιακού, αποδεχόμενος την πρόσκληση των Πειραιωτών, σε δύο ματς (2005 και 2006) με κεντρικό πρόσωπο τον Αργεντινό, που απέκτησε και κάρτα μέλους του συλλόγου.

 

 


Πηγη