Την νέα πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβεβαίωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε θερμά τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαμογελαστοί οι δυο ηγέτες έδειξαν πως έχουν αφήσει πίσω τους τα σύννεφα του παρελθόντος, επιλέγοντας τον δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης.
«Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος. Ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλουμε να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Τουρκία και Ελλάδα να γίνουν το παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο για τα κοινά βήματα που θα κάνουν. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας το οποίο δεν μπορεί να λυθεί», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η απάντηση Μητσοτάκη για την Θράκη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν διατήρησαν το επίπεδο συνεννόησης και για τα θέματα που Ελλάδα και Τουρκιά έχουν διαφορετικές θέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στην Θράκη, στο οποίο απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Εκφράζουμε την προσδοκία μας για την βελτίωση που απαιτείται από το Διεθνές Δίκαιο αναφορικά με την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη», είπε ο Ερντογάν.
«Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Τα «αγκάθια» για Κυπριακό και ΑΟΖ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν πως διαφωνούν ανοιχτά για το Κυπριακό.
«Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα βασιζόμενη στα δεδομένα του νησιού θα ήταν ωφέλιμη για ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά με την Τουρκία, παρά μόνο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού στο Λαύριο, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι φιλοξενούσε Παλαιστίνιους τρομοκράτες.
«Χαιρετίζουμε ειδικά το κλείσιμο του κέντρου προσφυγών στο Λαύριο και υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια κέντρα προσφύγων, να παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε νωρίτερα με την Πρόεδρο την Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.
«Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δυο πλευρών να συνομιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Πηγή