Βήμα – βήμα την επόμενη μέρα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, κοιτάζουν ήδη η Αθήνα και η Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Από τις συζητήσεις που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες προκύπτουν η αμοιβαία βούληση για «κόκκινα τηλέφωνα» Αθήνας – Άγκυρας αλλά και η κοινή οπτική στην κατεύθυνση να  καθοριστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς σειρά επόμενων επαφών – στο ανώτατο επίπεδο και όχι μόνο.

Το νέο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο και στόχος είναι να γίνει επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, συνεπώς εκτός απροόπτου θα βρεθεί στην Άγκυρα.

Μέσα στο 2024 όμως τοποθετείται άλλη μία συνάντηση των δύο ηγετών επί αμερικανικού εδάφους. Τον Ιούλιο, συγκεκριμένα, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεδιπλωθούν στην Κωνσταντινούπολη οι επόμενες συναντήσεις των «τριών αξόνων» όπως συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Βίλνιους.

Νωρίτερα και πιθανώς τον Ιανουάριο (πάντως στις αρχές του 2024) αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ θα επιδιωχθεί να υπάρχουν τακτικές εκατέρωθεν επισκέψεις.

Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος

Ο τουρκικός τύπος στα πρωτοσέλιδά του ασχολείται με την επίσκεψη του Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Aksam» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Να γίνει θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο»

Η «Hurriyet»: «100 χρόνια μετά την Λωζάνη»

Η «Sabah»: «Να δώσουμε το παράδειγμα ειρήνης»

Παρόμοιο τίτλο έχει και η «Miliyet», ενώ ο τύπος ασχολείται με την βίζα στους Τούρκους πολίτες για τα ελληνικά νησιά.


Πηγή