Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση (συντονιστής έργου) και τη Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (DOSB), γιόρτασαν την έναρξη του ευρωπαϊκού έργου “Together in Sport – Phase II” με μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Ο.Ε., στις 6 Δεκεμβρίου.

Χάρη στην επιτυχία του πρώτου κύκλου του έργου τη διετία 2021-2022, κατά την οποία ωφελήθηκαν περισσότερα από 9.000 παιδιά, ημεδαπά και πρόσφυγες, σε τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας, το “Together in Sport” θα συνεχιστεί για άλλα τρία χρόνια (Σεπτέμβριος 2023 – Σεπτέμβριος 2026).

Ο πρώτος κύκλος του έργου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME – AMIF). Για τον δεύτερο κύκλο, υποβλήθηκε εκ νέου αίτηση συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME – AMIF).


Το BAMF θα συνεχίσει να συντονίζει και να υποστηρίζει οικονομικά το έργο, το οποίο θα προάγει την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ νέων ενηλίκων από 18 έως 21 ετών και ανήλικων (συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων) αιτούντων άσυλο και ημεδαπών, καθώς και παιδιών και νέων ενηλίκων με νοητικές ή και σωματικές αναπηρίες. Μέσα στα επόμενα τρία έτη, τουλάχιστον 10.000 παιδιά και νεαροί ενήλικες θα συμμετάσχουν σε δωρεάν τακτικές αθλητικές προπονήσεις και αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και σε πολιτιστικές δραστηριότητες, σε διαφορετικές τοποθεσίες της Ελλάδας, ξεκινώντας από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Η Πρόεδρος και ιδρύτρια της ΜΕΤΑδρασης, κυρία Λώρα Παππά, και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, κύριος Μανώλης Κολυμπάδης, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές του έργου για τη σημαντική προσφορά και συμβολή τους στην επιτυχία του πρώτου κύκλου.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, κ. Σπύρος Καπράλος, τόνισε, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα:

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ένταξη και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσω του αθλητισμού. Ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή, όπου υπάρχουν πόλεμοι και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και όπου υπάρχει αλληλοσεβασμός».


Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων, η Υφυπoυργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης του BAMF για τα διεθνή καθήκοντα και τη μεταναστευτική πολιτική Karin Patock, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Katrin Grafarend, και η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.

Επιπλέον, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνίας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, ο Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά Ιωσήφ Βουράκης, ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης και η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Δράμας Αναστασία Τόλιου. Επίσης, παρευρέθηκαν οι Ολυμπιονίκες Θωμάς Μπίμης, Σοφία Παπαδοπούλου, Μαρία Καραγιαννοπούλου αλλά και επίλεκτοι αθλητές, μεταξύ αυτών, η Όλγα Βασδέκη, καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι από Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Οι Ολυμπιονίκες, εθελοντές προπονητές, και αθλητές υψηλού επιπέδου που ενεπλάκησαν στην υλοποίηση του πρώτου κύκλου του έργου συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους με τις δηλώσεις τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο έργο, ενώ η σημαντικότερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του “Together in Sport – Phase ΙΙ” από τη ΜΕΤΑδραση και την Ε.Ο.Ε., κατά την οποία αναδείχθηκαν οι νέες συνιστώσες του έργου, καθώς και η δέσμευση για τη γεφύρωση των χασμάτων που υπάρχουν στην κοινωνία.

Καθώς ξεκινάει ο δεύτερος συναρπαστικός κύκλος του έργου, ο στόχος παραμένει ο ίδιος, στο να φέρει κοντά παιδιά και νέους ενήλικες, με ή χωρίς προσφυγική προέλευση μέσω του αθλητισμού, δημιουργώντας έτσι δεσμούς και καταρρίπτοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.//


Πηγη