Ικανοποίηση και ανακούφιση επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν.

Ικανοποίηση μεν γιατί όλα πήγαν καλά, ανακούφιση δε, καθώς υπήρχε ένα μικρό άγχος λόγω του «απρόβλεπτου» χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, και του ενδεχόμενου να γινόταν κάποιο «στραβοπάτημα» και «τιναζόταν στον αέρα» όλη αυτή η πρόοδος που έχει γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες και για έναν ακόμη λόγο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πόλεμοι, και το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να υπήρχε μία ακόμη πηγή αποσταθεροποίησης στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και τις διαφορές τους, αλλά επιθυμούν να υπάρχουν ήρεμα νερά, σταθερότητα και ηρεμία στο Αιγαίο.

Ικανοποίηση υπάρχει μεταξύ άλλων και στο ελληνοαμερικανικό λόμπι και στους αναλυτές, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, το Αιγαίο στην Ουάσινγκτον ήταν μία λέξη «άγνωστη» και προς αποφυγήν καθώς έφερνε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν υπερψηφίστηκε με την αρχική της μορφή και ως έναν βαθμό «παρεξηγήθηκε».


Πηγή