Αστυνομικός, Ρέντη: Έχει χάσει τις αισθήσεις του. Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε

Αστυνομικός, Κέντρο Α.Μ.: Κώστα μας ενημερώνει ότι σε ένα λεπτό θα είναι εκεί. Αυτό μας ενημερώνουν.

Αστυνομικός, Ρέντη: Σε ένα δευτερόλεπτο εάν δεν είναι εδώ θα…

Είναι το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο ανάμεσα στη διμοιρία των αστυνομικών των ΜΑΤ και του κέντρου της Άμεσης δράσης αμέσως μετά τα επεισόδια κοντά στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη.

Ο 31ετών υπαρχιφύλακας έχει χάσει τις αισθήσεις του. Έχει χτυπηθεί στο μηρό από ναυτική φωτοβολίδα και αιμορραγεί.

Οι συνάδελφοί του κάνουν τα πάντα προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Του δένουν την πληγή. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο στο σημείο είναι κρίσιμο.

Αστυνομικός, Ρέντη: «Εισέρχονται Παπαδιαμάντη, κάνω κίνηση μπρος πίσω, στον σταθμό».

Αστυνομικός, Κέντρο Α.Μ.: «Ελήφθη, Αποστόλη, πες μου λίγο για τον συνάδελφο, έχουμε κάνει το τουρνικέ;».

Αστυνομικός, Ρέντη: «Το έχουμε φτιάξει το τουρνικέ, έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες, έχει χαθεί […] γι’ αυτό και να συντομεύει ο σταθμός».

Αστυνομικός, Κέντρο Α.Μ.: «Έχει κανονικά αισθήσεις ο συνάδελφος Αποστόλη;».

Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δέχονται εντολές από το κέντρο της Άμεσης Δράσης να αποκλείσουν το χώρο του γηπέδου προκειμένου να μην αποχωρήσει κανείς.

Αστυνομικός, Κέντρο Α.Μ.: «Β4 ελήφθη, όταν έρθει 541. Επαναλαμβάνει το κέντρο. Κίνησε κανονικά τις δύο δυνάμεις 541 και 535, βάλε μέσα τα άτομα και θα παραμείνεις στις δύο εξόδους με τις διμοιρίες. Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο αν δεν λάβεις εντολή, το έλαβες; Και από Σικελιανού και από Αγίας Άννης, είμαστε κατανοητοί;»

Ο νεαρός υπαρχιφύλακας θα μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στα πρώτα λεπτά της νοσηλείας του θα φύγει από τη ζωή και με υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών θα επανέλθει 10 λεπτά αργότερα.

Την ίδια ώρα, έξω από το Μελίνα Μερκούρη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα κλείσουν τις εξόδους και 424 άτομα που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο με κλούβες θα μεταφερθούν στο Μεταγωγών για εξακρίβωση στοιχείων.

Ελεύθεροι οι προσαχθέντες

Οι 424 προσαχθέντες έμειναν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών σχεδόν 24 ώρες. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης δειγμάτων πυρίτιδας dna και αποτυπωμάτων προκειμένου να βρεθεί ο δράστης της επίθεσης, όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από έναν 31 ετών αλλοδαπό με καταγωγή από την Γεωργία σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

«Εμείς ακούγαμε τα μπάπα μπούπα και μετά δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. αναγκαστικά μετά από κάποια στιγμή βγήκαμε έξω γιατί η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα και εκεί μας ανακοινώθηκε ότι θα μας πάνε όλους μέσα.»

«Τη φασαρία την ακούγαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το παιχνίδι αλλά δε δώσαμε σημασία βλέπαμε το παιχνίδι μέχρι που διεκόπη το ματς και μας είπαν θα προσαχθείτε όλοι στο τμήμα».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 7-8 άτομα αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και dna. Μία διαδικασία που δεν ήταν υποχρεωτική, καθώς κανείς τους δεν έχει συλληφθεί και καταστεί κατηγορούμενος.

Ανάμεσα στους 424 και 25 γνώριμοι των αρχών.

«Αν και φτωχό το βιντεοληπτικό υλικό ήδη αναλύεται από τους αστυνομικούς της ασφάλειας για να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν κάποιους από τους δράστες που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς καθώς  – όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί – είδαν τα άτομα αυτά να ξαναεισέρχονται στο κλειστό γυμναστήριο για αυτό και ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία με τις μαζικές προσαγωγές», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

Με τις έρευνες των αρχών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό του ατόμου που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία βολή τραυματίζοντας βαρύτατα τον νεαρό αστυνομικό που παραμένει σε κώμα στην εντατική, νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οπαδική βία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, καθώς επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Παρών ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και θα ανακοινωθούν την Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι «ο κόμπος έφθασε στο χτένι» με την οπαδική βία και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι αυστηρά και πρωτίστως αποτελεσματικά.


Πηγή