Η οργή στο Ισραήλ ξεχειλίζει μετά την παραδοχή του στρατού πως τρεις όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν στην Γάζα κατά λάθος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο 28χρονος Γιοτάμ, ο 22χρονος Σαμέρ και ο 28χρονος Αλόν είχαν απαχθεί από τα κιμπούτς Κφαρ Αζά και Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου. Σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Σετζάια της Γάζας.

Συγγενής ομήρου δήλωσε: «Είναι ένα χτύπημα στην καρδιά. Μου δείχνει πως πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία αυτή τη στιγμή για να επιστρέψουν οι όμηροι».

«Είναι μια αβάστακτη τραγωδία. Όλο το Ισραήλ θρηνεί αυτό το απόγευμα. Η καρδιά μου είναι δίπλα στις οικογένειες που θρηνούν αυτές τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ακόμα τρεις όμηροι βρέθηκαν νεκροί στην Γάζα τις τελευταίες ώρες από πυρά της Χαμάς.

Εκπρόσωπος κυβέρνησης του Ισραήλ σημείωσε: «Τις τελευταίες 24 ώρες, ενημερώσαμε το κοινό για τρεις σορούς που επέστρεψαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς. Τον δεκανέα Νικ Μπάιζερ και τον λοχία Ρον Σέρμαν που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και τον Ίλια Τολεντάνο, ηλικίας 28 ετών που απήχθη από το Φεστιβάλ Nova. Συνολικά οκτώ όμηροι δολοφονήθηκαν στην αιχμαλωσία».

Η μητέρα του οπερατέρ του Al Jazeera, Σαμέρ Αμπου Ντάκα αγκαλιάζει τη σορό του νεκρού γιού της. Το ματωμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τυπος» είναι ακόμα επάνω του. Ο Σαμέρ ήταν σε ένα σχολείο στην Χαν Γιουνίς και δούλευε όταν τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν. Δεν πρόλαβε να καλυφθεί. Το δίκτυο καταγγέλλει πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν άφηναν τους γιατρούς να τον πλησιάσουν για να τον βοηθήσουν.

Ο Ιμπαΐμ Κάναν, δημοσιογράφος υπογράμμισε:

«Είναι ένα φρικτό έγκλημα. Ένας ευθύς στόχος. Ο πρώτος πύραυλος χτύπησε στον Σαμέρ ο οποίος προσπάθησε να συρθεί για 200 μέτρα. Αλλά τα ισραηλινά αεροπλάνα τον χτύπησαν ξανά και σκοτώθηκε. Το σώμα του έγινε κομμάτια. Είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέρα και νύχτα κατά των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, που εργάζονται για να αποκαλύψουν τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας».

Μαζί του τραυματίστηκε και ο δημοσιογράφος Γουαέλ αλ Νταντού. Ο 53χρονος ρεπόρτερ τον Οκτώβριο είχε μάθει σε ζωντανή σύνδεση πως η γυναίκα του, ο γιος του, η κόρη του και το εγγόνι του είχαν σκοτωθεί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσειράτ όπου τους είχε στείλει για περισσότερη ασφάλεια.


Πηγή