Με λαμπρότητα και με πληθωρική συμμετοχή των πιστών γιορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή και επιβλητικό Ιερό Ναό Αγίου του Δημητρίου στο Αγρίνιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συλλειτούργησαν οι εφημέριοι του Ναού, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης και Οικον. Γεώργιος Παππάς, ο Αρχιδιάκονος π. Στέφανος Καππές και οι Διάκονοι π. Δημήτριος Λαγούδης και π. Ιάκωβος Τρομπούκης. Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέα Αγγελή και του Λαμπαδαρίου κ Πέτρου Καραγιάννη.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και χοροστάτησε στην δεύτερη Θεία Λειτουργία. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμ. Καλλίνικος Καζαντζής και το ιερό αναλόγιο διηκόνησε η Γυναικεία Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Η Αγία Σκέπη», υπό την διεύθυνση της κ. Χρυσούλας Τασολάμπρου.

Η συμμετοχή των πιστών στην δεύτερη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε για δεύτερη φορά εφέτος, υπήρξε εντυπωσιακή και κατά την διανομή του αντιδώρου οι πιστοί ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για αυτή την ποιμαντική του απόφαση που στηρίζει και ενισχύει την συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναγνώσθηκε από τους ιερείς η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

 

Η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.

Απόψε, στεκόμαστε προσκυνητές μπροστά στο λίκνο του Θείου Βρέφους. Συγκεντρωνόμαστε ξανά ως αυτόπτες μάρτυρες του σημαντικότερου, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, γεγονότος της ανθρώπινης ιστορίας. Την πόρτα της ζωής μας, αλλά και της ζωής ολόκληρης της οικουμένης, κτυπά και πάλι ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού.

Υπέροχα και θαυμαστά τα γεγονότα των Χριστουγέννων. Εμείς, όμως, ας μην αρκεστούμε μόνο σε αυτά. Ας αναζητήσουμε το κρυμμένο μυστήριο της πιο χαρμόσυνης νύχτας του χρόνου και ας το μετατρέψουμε σε πηγή χαράς και ελπίδας.

Σήμερα, καθώς ακούγεται και πάλι ο επουράνιος ύμνος των Αγγέλων, η ζωή λαμβάνει ένα καινούριο νόημα. Σήμερα, την κατήφεια από όσα διαδραματίζονται στον κόσμο μας αντικαθιστά η αισιοδοξία και η ελπίδα. Σήμερα, ο άνθρωπος θυμάται ξανά τον προορισμό του και οι ανοικτοί ουρανοί αποκαλύπτουν την αληθινή του πατρίδα.

Τότε, στην πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας, το φως ενός υπέρλαμπρου αστέρα πλημμύρισε τον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την σκοτεινή ώρα της δικής μας εποχής, που το σκοτάδι μοιάζει ανίκητο, αυτήν ακριβώς την ώρα που όλες οι λύσεις των ανθρωπίνων σχεδιασμών φαντάζουν να έχουν χρεοκοπήσει οριστικά, ο παντοδύναμος Θεός της αγάπης έρχεται ξανά να σταθεί δίπλα μας και να μας διαβεβαιώσει πως τίποτε δεν υπάρχει ισχυρότερο από την δική Του αγάπη. Τώρα, ακριβώς τώρα, που τα τείχη του μίσους και της σκληροκαρδίας ανάμεσα στους ανθρώπους ορθώνονται πανύψηλα και τρομακτικά, ο Κύριος των Δυνάμεων γκρεμίζει το μεσότοιχο μεταξύ ουρανού και γης, καλώντας μας να γκρεμίσουμε κι εμείς τα τείχη που μας χωρίζουν, ώστε να ξαναγίνουμε οικογένεια με κοινό πατέρα Εκείνον.

Η νύχτα αυτή είναι το ξεκίνημα όχι ενός αλλά δύο θαυμάτων. Το πρώτο είναι το πασιφανές και το αδιαμφισβήτητο: Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, προκειμένου ο άνθρωπος να ξαναγίνει κατά χάριν Θεός. Ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου λαμβάνει δούλου μορφή, προκειμένου να συναναστραφεί με το πλάσμα Του. Στο πρόσωπο του νεογέννητου Χριστού, θεία και ανθρώπινη φύση γίνονται ένα. Υπάρχει όμως και το δεύτερο θαύμα:

Τότε, μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, γύρω από την φάτνη του νεογέννητου και συγχρόνως προαιώνιου Θεού, ένας νέος κόσμος, χωρίς διαχωριστικά τείχη ανάμεσα σε αμόρφωτους και σοφούς, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, γεννήθηκε στα πρόσωπα εκείνων που πρώτοι Τον προσκύνησαν. Ποιμένες και Μάγοι, άνθρωποι με διαφορετική προέλευση, αλλά με κοινό τον πόθο για μια νέα, ολοφώτεινη ζωή, ενώθηκαν στον δρόμο που φώτισε το άστρο της Βηθλεέμ. Το υπερκόσμιο φως του αποκάλυψε το νόημα της ζωής και οδήγησε τα βήματα τόσο των ενδόξων, όσο και των καταφρονεμένων του κόσμου τούτου στην πηγή της χαράς και της ελπίδας. Την νύχτα εκείνη, όλοι βρήκαν θέση στο φωτισμένο σπήλαιο.

Έτσι, και κατά την αποψινή νύχτα, όλοι βρίσκουμε θέση στην αγκαλιά του Θεού. Ο Θεός Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, γεφυρώνει την άβυσσο που χωρίζει τα επίγεια από τα επουράνια και φανερώνεται ανάμεσά μας. Ο Θεάνθρωπος της άπειρης φιλανθρωπίας έρχεται ξανά για να συναντήσει τον καθέναν από μας στον δικό του πόνο, στην δική του ανάγκη, στο δικό του αδιέξοδο. Αυτόν αναγνωρίζουμε ως Λυτρωτή και Αυτόν δοξολογούμε με μια φωνή, ως προάγγελοι ενός νέου κόσμου ειρήνης και αγάπης, όπως έκαναν και οι Άγγελοι εκείνης της νύκτας, πλημμυρίζοντας το στερέωμα με το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Αδελφοί μου,

Ο αναμενόμενος Μεσσίας του κόσμου «επεσκέψατο ημάς» και θα παραμείνει μεθ’ ημών «έως της συντελείας του αιώνος». Το κοινό ποτήριο αποτελεί το σημερινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, μέσα στο οποίο είναι κρυμμένη μία ολοφώτεινη ζωή. Ελάτε να ψηλαφίσουμε μαζί το θαύμα. Ελάτε να μεταβληθούμε, με την χάρη Του Θείου Βρέφους, σε πηγή αισιοδοξίας για τις οικογένειές μας και για ολόκληρη την κοινωνία μας. Ελάτε να διακηρύξουμε με τον τρόπο της ζωής μας πως τα Χριστούγεννα αποτελούν προσκλητήριο αδελφοσύνης μεταξύ μας, αλλά και ένωσης με τον πανάγαθο Θεό, την υπέρτατη πηγή της χαράς και της ειρήνης για ολόκληρη την οικουμένη.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Το βίντεο με το μήνυμα του κ. Δαμασκηνού:

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
sinidisi.gr

Το άρθρο Πώς γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας (εικόνες) εμφανίστηκε πρώτα στο agrinio24.gr.


agrinio24.gr