Κάποτε θεωρούνταν ταμπού, σήμερα είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και αυτό το αποδεικνύει το πόσοι αθλητές και προπονητές έχουν κάνει την διαδρομή Ελλάδα- Τουρκία και βέβαια και την αντίθετη.
Αν και οι “ανταλλαγές” αθλητών και προπονητών μεταξύ των δύο χωρών είναι πιο συχνές στο μπάσκετ, η πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ανοίγει ένα νέο “κεφάλαιο”, καθώς είναι ο πρώτος Τούρκος που αναλαμβάνει ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα.
Την στιγμή που οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν βρει στην γειτονική χώρα ένα εξαιρετικό… αποκούμπι, οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές που προτίμησαν την χώρα μας είναι σαφώς πολλοί λιγότεροι, για την ακρίβεια, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το γιατί έχει πολλές εξηγήσεις, αλλά η απάντηση του Τουμέρ Μετίν για το πως αντέδρασε η οικογένειά του όταν τους ανακοίνωσε πως θα παίξει στην Ελλάδα και την Λάρισα, είναι …μυθική. “Πήρα τηλέφωνο την γιαγιά μου να της το πω και για να την χαιρετίσω, μην πας εκεί, θα σε σκοτώσουν ήταν η απάντησή της…” και καταδεικνύει πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τους… πρωτοπόρους του εγχειρήματος.
Και μιας και μιλάμε για πρωτοπόρους, ο πρώτος Τούρκος αθλητής που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ήταν το 2000 ο Ιμπραχήμ Κουτλουάι, για λογαριασμό της ΑΕΚ και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έπαιξε στην Τουρκία ήταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς, όταν το 2003 υπέγραψε στην Ούλκερ, η οποία τρία χρόνια αργότερα συγχωνεύτηκε με την Φενέρμπαχτσέ.
Ερόλ Μπουλούτ
Τούρκος στην καταγωγή, γεννημένος στην Γερμανία, ήρθε στην Ελλάδα το 2003 για λογαριασμό του Πανιωνίου. Μετά από μια αρκετά καλή σεζόν ήταν να μεταπηδήσει στο Ολυμπιακό, αλλά τελικά οι δύο σύλλογοι δεν τα βρήκαν. Φόρεσε τα ερυθρόλευκα δύο χρόνια αργότερα, με τα οποία αγωνίστηκε για δύο σεζόν.
Μάλιστα με τον Ολυμπιακό κατάκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα κύπελλο.
Ο τρίτος ελληνικός σταθμός στην καριέρα του ήταν ένας άλλος Ολυμπιακός, αυτός του Βόλου, το 2009, ενώ έπαιξε ακόμη στον ΟΦΗ και την Βέροια, στην οποία και “έκλεισε” την καριέρα του.
Τουμέρ Μετίν
Αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος. Το 2008 υπέγραψε στην Λάρισα όντας εν ενεργεία διεθνής και έχοντας σκοράρει μάλιστα κόντρα στην Εθνική Ελλάδας στο “Γ. Καραϊσκάκης”.
Στους “βυσσινί” αγωνίστηκε για τρεις αγωνιστικές περιόδους (23 γκολ σε 79 εμφανίσεις) και έγινε σύνθημα στα χείλη των Λαρισαίων, όντας εξαιρετικά ποιοτικός και μαχητής.
Υπέγραψε στην Κέρκυρα με την οποία έπαιξε μόλις σε πέντε ματς και ανακοίνωσε το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Ντενίζ Μπαϊκαρά
Ο Τούρκος που αγωνίστηκε τα περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα. Εξαιρετικός παίκτης με απίστευτες τεχνικές αρετές.
Πρώτη του ομάδα στην Ελλάδα ήταν η Ξάνθη, το 2001. Με τους ακρίτες αγωνίστηκε για επτά αγωνιστικές περιόδους και τον Ιανουάριο του 2008 μεταπήδησε στον Πανσερραϊκό, με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Το καλοκαίρι του 2009 πήγε στο Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό, με τον οποίο έπαιξε δύο χρονιές. Δυο καλοκαίρια αργότερα, μεταγράφηκε στον Πανθρακικό και ύστερα από 5 χρόνια, το καλοκαίρι του 2016 μετακινήθηκε στον Α.Ο. Τρίκαλα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 μετακινήθηκε στη Δόξα Δράμας και 2 χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019 πήρε μεταγραφή στον Νέστο Χρυσούπολης.
Εμρέ Μορ
Λογικά λίγοι θα τον θυμούνται αφού το πέρασμα του από την Ελλάδα ήταν σύντομο, αλλά κυρίως χωρίς επιτυχία.
Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό τον χειμώνα του 2020 για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του Ντανιέλ Ποντένσε, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο κλίμα της ομάδας.
Στον Ολυμπιακό έπαιξε 35 λεπτά στο εκτός έδρας 0-0 με τη Λαμία για τα προημιτελικά του Κυπέλλου και 12 λεπτά στο εντός έδρας 3-2 επί της ίδιας ομάδας.
Πηγη