Ο κ. Συρίγος μίλησε αρχικά για την ακρίβεια που «μαστίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά, την κρίση στη δημοκρατία και την αστάθεια που ακολουθεί το 2024, όπως αναφέρει και το πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα «Τα Νέα».

«Κάνοντας μία σύγκριση με την Ελλάδα του τώρα και του πριν από 10 χρόνια, είμαστε πιο θωρακισμένοι έναντι όλων αυτών των πραγμάτων. Μέσα σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα «φούσκωμα» ακροδεξιών δυνάμεων, εμείς το περάσαμε αυτό την προηγούμενη 10ετία. Οι θεσμοί απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν και σήμερα έχουμε μία αξιοζήλευτη δημοκρατία», είπε αρχικά.

Για την ακρίβεια, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως, «το ταμπελάκι δείχνει κάποια στοιχεία, το καλάθι λειτουργεί. Έχουν πέσει υψηλότατα πρόστιμα και ειδικά για τα απορρυπαντικά έχει διαπιστωθεί το εξής περίεργο: ότι ενώ υπάρχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο κόσμος εξακολουθεί να προτιμά τα ακριβά γνωστά απορρυπαντικά και ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά τιμής. Δεν μπορείς να παρέμβεις σε αυτό. Ποτέ δεν είπαμε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι απλό και λύνεται.  Κάνουμε μία σειρά μέτρων, αρχής γενομένης από το καλάθι του νοικοκυριού, μετά με τα πρόστιμα. Έχουν συγκρατήσει τις τιμές αυτά τα μέτρα, ως προς το θέμα των πρακτικών που ακολουθούν μεγάλες εταιρείες, θεωρώ ότι έχουμε ακόμη χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα».

Ο κ. Φαραντούρης με τη σειρά του τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ακρίβειας.

«Η σημερινή ακρίβεια είναι το γέννημα δύο παραγόντων: υψηλές τιμές στην ενέργεια και οι στρεβλώσεις στην αγορά. Η καρτελοποίηση της αγοράς. Οι τιμές της ενέργειας αφέθηκαν ανεξέλεγκτες για τουλάχιστον 3-4 χρόνια. η κυβέρνηση μετά ξεκίνησε την επιδοματική πολιτική η οποία είναι μεν είναι χρήσιμη αλλά δεν είναι η αποκλειστική απάντηση. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία δέσμη μέτρων: πρώτον, ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Όταν βλέπεις ότι η αγορά είναι φούσκα, προτείναμε να αποσυνδεθεί η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της κιλοβατώρας. Δεν μας άκουσε η κυβέρνηση τότε. Δεύτερον, δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην αγορά. Η μείωση πχ του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Και τρίτον, ελεγκτικές παρεμβάσεις», σημείωσε.

Ο κ. Δελής αναφέρθηκε στην ακρίβεια.

«Πιστεύουμε και προτείνουμε ότι υπάρχει διέξοδος ανακούφισης για τις λαϊκές οικογένειες. Όλη αυτή η ακρίβεια και η ανέχεια των λαϊκών οικογενειών είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που κερδίζουν από αυτή την ακρίβεια. τα πρόστιμα είναι χάδια μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Τα πρόστιμα όμως δεν ρίχνουν τιμές. Εμείς προτείνουμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και βάζουμε την παράμετρο της αύξησης των μισθών. Στο ρεύμα μεταφέρεται ο τζόγος του χρηματιστηρίου σε κάθε λαϊκό σπίτι. Αυτός ο ανταγωνισμός και η πράσινη μετάβαση γιατί δεν ρίχνουν τις τιμές;», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για τον ανταγωνισμό υπάρχουν στρεβλώσεις. Υπάρχει ολιγοπωλιακή αγορά σε μεγάλο βαθμό, και ένας από τους λόγους που δημιουργούνται αυτά τα τιμολόγια είναι για να ξέρουμε ακριβώς τις τιμές», σχολίασε ο κ. Συρίγος.

Φαραντούρης: «Υποκρισία να συζητιέται το δάνειο του Κασσελάκη όταν τα κόμματα χρωστούν δισεκατομμύρια και δεν ανοίγει ρουθούνι»

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την χρηματοδότηση του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα ως μορφή δανεισμού, ο κ. Φαραντούρης δήλωσε: «το γεγονός ότι πληρώνονται τα δώρα των Χριστουγέννων μέχρι να δοθεί η κρατική επιχορήγηση, μας ενοχλεί; Μήπως είναι υποκρισία στον δημόσιο διάλογο να αναδεικνύεται ένα θέμα κοινωνικής ευαισθησίας, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες από τα δάνεια των κομμάτων και δεν ανοίγει ρουθούνι ή τη στιγμή που δεν μπορούν οι πολίτες να πάρουν δάνειο για την επιχείρησή τους ή το νοικοκυριό τους;»


Πηγή