«Πάω λοιπόν εκεί πέρα για να τους φτιάξω 3-4.000 μερίδες την ημέρα. Ό,τι μπορώ».

Και το ερώτημα παραμένει: Πόσες μερίδες τελικά μοίραζε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος; 3-4.000 μερίδες την ημέρα, όπως λέει, ή μετά βίας 100, όπως λένε, πρώην εθελοντές αποκλειστικά στο LIVE NEWS.

«Οι μερίδες στην πλατεία Κουμουνδούρου δεν ήταν πολλές γιατί μοίραζε ο δήμος Αθηναίων και εκκλησία από catering. Να ήταν 20-30-40 και πολλά λέω».

«Όχι καλέ τι χίλιες μερίδες; Ένα καζάνι όσες μερίδες έβγαζε. Εγώ τα σέρβιρα στον κόσμο. Να έβγαζε 100 μερίδες».

Οι αναρτημένες εικόνες στο Instagram πάντως δεν παραπέμπουν, τουλάχιστον αριθμητικά, στις 3.000 μερίδες που λέει πως έδινε την ημέρα.

«Μας έλεγαν ότι μαγειρεύουν 4 χιλιάδες μερίδες το μεσημέρι και 4 χιλιάδες το βράδυ. Εμείς είχαμε μπολάκια, είδαμε ότι ήταν 1.500 μερίδες. Αυτοί λέγανε 4 χιλιάδες μερίδες, η ξανθιά, γιατί αυτή ήταν εκεί  πέρα που έκανε το κουμάντο», προσθέτει.

Οι αποθήκες άδειαζαν και ξαναγέμιζαν μέσα σε λίγες ώρες με τρόφιμα και υλικά που ο κόσμος έστελνε.

«Ήταν υπερπλήρης η αποθήκη. Πάρα πολλά πράγματα, απίστευτα πολλά πράγματα. Έστελναν κιβώτια, μέλι, μαρμελάδες, βότανα. Ξεχείλιζαν τα ράφια. Δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράσει απολύτως τίποτα, αυτός δεν ξόδευε για κανέναν και για τίποτα».

Καταγγελίες στο LIVE NEWS

Κι ενώ ο κόσμος πήγαινε με όλη του την καρδιά κάθε λογής προϊόντα, από τενεκέδες λάδι μέχρι ψάρια και κρέατα, οι εθελοντές που μαγείρευαν μαζί του καταγγέλλουν στο LIVE NEWS πως τα μόνα που σέρβιραν ήταν μακαρόνια, όσπρια και φακόρυζο.

«Τα κρέατα τα είχαμε μαζέψει εμείς από τη Χαλκίδα, από βιομηχανίες. Πάνω από ένα τόνο κρέατα. Εμείς είχαμε πάει πάνω από 300 κιλά λάδι. Λάδι δεν υπήρχε εκεί πέρα, μαγειρεύανε χωρίς λάδι τα φαγητά».

«Οι μερίδες ήταν μακαρόνια μπλουμ, φακόρυζα μπλουμ. Ούτε λάδι έβαζε. Σάλτσα ντομάτας. Τυρί και λάδι δεν υπήρχε. Το κρέας εξαφανιζόταν. Μέλι. Λαχανικά και κρέας ποτέ δεν τα χρησιμοποιούσε. Τα μοιράζονταν αυτοί».

Το μενού λοιπόν είχε ως εξής: Κάποιες μέρες φασολάδα, άλλες κρουασάν κομμένο στη μέση, ρύζι και μακαρόνια. Πολλά… μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας.

«Μοίραζε σκέτο ρύζι με μακαρόνια με σάλτσα. Δηλαδή και σε ορισμένες περιπτώσεις λέγαμε ”αφού τόσα λεφτά ζητάει, βγάλε και κανένα κρέας να φάει ο κόσμος, όχι μόνο μακαρόνια με σάλτσα”».

Κάποιες φορές σέρβιραν μια φέτα καρπούζι… ή τοστάκια και λίγο κέικ για πρωινό. Μια άλλη μέρα ανέβασαν στο Instagram πως προσέφεραν σε ένα μπολάκι λίγα σοκολατάκια.

«Βροχή» καταγγελιών

Το LIVE NEWS επικοινώνησε με ένας ακόμη εθελοντή, ο οποίος είπε πως ο Κώστας Πολυχρονόπουλος δεν έδινε τόσες μερίδες όσες υποστήριζε πως έδινε.

Εθελοντής: Το πρωί αν πέρασαν 150; Όχι, όχι, όχι. Λιγότεροι. 30 άτομα, 40.

Δημοσιογράφος: Πόσα χρόνια είναι εδώ;

Εθελοντής: 12-13 χρόνια.

Δημοσιογράφος: Έρχονται μεσημέρι και βράδυ;

Εθελοντής: Μόνο μεσημέρι. Έρχονται σταδιακά για πρωινό. Δεν έδινε τόσες μερίδες που έλεγε, άντε να έδινε 200 μερίδες. Δεν έδινε παραπάνω.

Δημοσιογράφος: 200 μερίδες, αλλά τι φαγητό όμως;

Εθελοντής: Ρύζι, μακαρόνια, νερό.

Τα γεύματα από τον σεφ της προεδρίας

«(Ήρθαμε) για να μαγειρέψουμε αυτήν την όμορφη μέρα ένα μεσημεριανό μενού που αποτελείται από πένες με λαχανικά και μοσχάρι με δαμάσκηνα», είχε πει ο σεφ, Βασίλης Μπέκας.

Ίσως από τις ελάχιστες φορές που το καζάνι του «Άλλου Ανθρώπου» μαγείρεψε κρέας με τον σεφ του Προεδρικού Μεγάρου τότε να μιλά συγκινημένος για την απόφαση να μαγειρέψουν όλοι μαζί για την κοινωνική κουζίνα.

«Μια συνεργασία τριών ετών με το Προεδρικό Μέγαρο με αποτέλεσμα να συνεισφέρουμε και να έχει την χορηγία και την ευχαρίστηση αυτές τις άγιες μέρες να δίνει αρκετές μερίδες φαγητό».

Όταν ο Πολυχρονόπουλος απαξίωνε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε στον μάγειρα του προεδρικού να παραδίδει 3 φορές την εβδομάδα μερίδες φαγητού στον «Άλλον Άνθρωπο».

Κάποιες φορές πήγαινε και η ίδια να μοιράσει το φαγητό ενώ του είχε απονείμει και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα τον Σεπτέμβριο του 2023. Μια μέρα μετά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μιλούσε μάλλον με απαξίωση για τη βράβευσή του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το καλοκαίρι, όταν και ματαιώθηκε η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας λόγω των πυρκαγιών, τα γεύματα που είχαν προετοιμαστεί δόθηκαν σε δομές μεταξύ αυτών και στον «Άλλον Άνθρωπο», στον οποίο διατέθηκαν 70 μερίδες φαγητού.

«Θα ξεκινάγαμε τουλάχιστον 10 άτομα ανά 100»

Ο σεφ, Τζωρτζ Παπακώστας, μίλησε στο LIVE NEWS για τα το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η προετοιμασία του φαγητού για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

«Είναι πολύ διαφορετικά να σερβίρεις 1.000 άτομα. Μπορείς να το κάνεις από την κουζίνα του σπιτιού σου χρησιμοποιώντας 5 κατσαρόλες αλλά εάν φτιάχνεις πάνω από 4.000 πιάτα τότε χρειάζεται επαγγελματική κουζίνα. Εγώ θα επιμείνω πως εάν σε εμένα ερχόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινάγαμε τουλάχιστον 10 άτομα ανά 100».


Πηγή