Η ακανόνιστη διατροφή, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι συχνοί πονοκέφαλοι συνδέονται επίσης με τη συχνή χρήση πονοκεφάλων και την έκθεση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα σε άτομα ηλικίας 12-17 ετών.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-17 ετών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη καναδική έρευνα υγείας. Τους ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει πονοκεφάλους τους τελευταίους έξι μήνες και πόσο συχνά. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, ως συχνός πονοκέφαλος ορίστηκε ο πονοκέφαλος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Περίπου το 6% αντιμετώπιζε πονοκεφάλους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, ρωτήθηκαν σχετικά με διάφορες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, όπως ο χρόνος χρήσης της οθόνης, ο χρόνος ύπνου και η διατροφή. Αξιολογήθηκαν ακόμη το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσα πρωινά είχαν φάει την προηγούμενη εβδομάδα και πόσο συχνά έτρωγαν δείπνο με την οικογένειά τους για συνολικά 14 γεύματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν συχνούς πονοκεφάλους έτρωγαν τέτοια γεύματα κατά μέσο όρο εννέα φορές την εβδομάδα, ενώ όσοι είχαν πονοκεφάλους μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου έτρωγαν τέτοια γεύματα κατά μέσο όρο 12 φορές την εβδομάδα.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και ο τρόπος ζωής, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά πρωινό και δείπνο με την οικογένειά τους είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ηλικίας 12-17 ετών ρωτήθηκαν πόσο συχνά έκαναν χρήση ουσιών όπως αλκοόλ, καπνός, ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάνναβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν συχνούς πονοκεφάλους σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντίθετα, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του πονοκεφάλου και του ύπνου, του χρόνου χρήσης οθόνης ή άλλων ουσιών. Επιπλέον, τα άτομα με διαταραχές άγχους ή διάθεσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν τέτοιες διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ


govastileto.gr